23. Festival lutkarstva u Novom Sadu

VIDEO K9: U Novom Sadu je danas otvoren 23. Festival lutkarstva osnovnih škola i trajaće naredna tri dana. Za najbolje mlade glumce - lutkare upriličen je prijem u Gradskoj kući.

1277

Decu osnovnih škola iz cele Srbije, učesnike 23. Festivala lutkarstva, danas je u Gradskoj kući ugostio pomoćnik gradonačelnika Novog Sada, Aleksandar Petrović.

Sedam najboljih lutkarskih grupa iz Srbije nastupiće na trodnevnom Festivalu koji će biti održan u Pozorištu mladih.

Festival lutkarstva osnovnih škola organizuje Udruženje vojvođanskih učitelja, koje razvija školsko lutkarstvo u Srbiji i regionu i daje značajan doprinos lutkarskoj kulturi, rekla je predsednica ovog Udruženja i direktorka Festivala.

“Ja bih istakla ogroman trud koji je potreban i ljubav za lutkarstvo da bi se pripremila jedna lutkarska predstava da može da se izvede javno u profesionalnom lutkarskom pozorištu. Čestitam svim kolegama na uspehu na plasmanu na Republičku smotru. Danas ćemo videti predstave lutkarskih grupa iz Požege, Kragujevca, Batočine, Sombora i Novog Sada, iz pojedinih gradova imamo i po dve lutkarske grupe”, rekla je Vera Stojšić Gašparovski iz Udruženja vojvođanskih učitelja.

Grad Novi Sad kao i svake godine pruža finansijsku i organizacionu podršku Festivalu lutkarstva, a kako je istakao pomoćnik gradonačelnika, koji je dočekao mlade glumce i njihove učitelje, ovaj festival oplemenjuje kulturnu ponudu Novog Sada – grada kulture i festivala.

“Ja ovoj dragoj deci iz nekoliko gradova Srbije želim prijatan boravak u Novom Sadu, nova poznanstva i druženja, razmene iskustava, neki od njih su već bili prošle godine, neki možda i pretprošle godine. Želim im da predstave sav raskošan potencijal svojih pozorišnih grupa i gradova iz kojih su došli i da se sledeće godine, a naročito 2019. kada se slavi četvrt veka ovog festivala ponovo nađu u našem gradu bogatiji za godinu, dve dana iskustva i naravno nakon ove dece doći će neka nova deca”, rekao je pomoćnik gradonačelnika.

Na konkurs za Festival lutkarstva se prijavilo 26 lutkarskih grupa iz Srbije, 14 autora lutkarskog teksta iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske i 5 autora pozorišnih lutaka. Polufinalna takmičenja na kojima su izabrane najbolje predstave održana su u februaru i martu ove godine u Kragujevcu i Novom Sadu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.