Đorđević: Do kraja 2019. u Srbiji primena novog šifrarnika zanimanja

Poslodavci u Srbiji do kraja godine treba da ažuriraju zanimanja svojih radnika u skladu sa novim, jedinstvenim kodeksom šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti u rada, izjavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

217

“Vlada Srbije je u julu 2018. usvojila novi šifrarnik zanimanja koji je počeo da se primenjuje od 1. januara ove godine i omogućio poslodavcima da prilikom registracije radnika mogu da unose i nova zanimanja”, rekao je Đorđević novinarima posle predstavljanja tog dokumenta u Privrednoj komori Srbiji.

Prema njegovim rečima, novim šifrarnikom je obuhvaćeno 3.640 zanimanja i kvalifikacija, a njegov deo su i šifrarnici država, opština i naselja u Srbiji.

“Ovo je dobra vest za sve gradjane naše zemlje čija zanimanja nisu do sada bila prepoznata. Nažalost, od 1990. šifrarnik zanimanja u Srbiji nije ažuriran, iako su se tokom industrijske revolucije pojavila mnoga nova zanimanja. Sada je to učinjeno”, kazao je ministar.

On je rekao i da su se glavni problemi izrade šifrarnika zanimanja u Srbiji odnosili na nedovoljno istražene potrebe poslodavaca, kao i na nemogućnost da mladi koji su studirali u inostranstvu nostrifikuju diplome u Srbiji. (Beta)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.