2020. godina – godina donacija

0
30

U godini za nama, u kojoj smo svedočili najvećoj pandemiji u istoriji čovečanstva, zaključavanju i međuljudskoj fizičkoj distanci, ali i učestalim humanitarnim akcijama za lečenje bolesne dece. Protekla godina jeste bila godina pandemije i krize, ali i godina solidarnosti i dobričinstva, jer nikada više u našoj zemlji nije bilo zabeleženo donacija nego u 2020. godini, rečeno je na predstavljanju istraživanja Dobročinstva u Srbiji u okviru Festivala filantropije, koji organizuje Fondacije Ana i Vlade Divac uz Podršku Američke agencije za međunarodni razvoj USAID.

Organizovano je više od 4.000 dobrotvornih akcija tokom kojih je, zvanično, prikupljeno oko 51 milion evra. Međutim, kako je istaknuto, procenjuje se da je ukupna vrednost donacija u 2020. godini u Srbiji i preko 90 miliona evra.  

Država, kako kažu, ne bi mogla da nabavi ovoliko opreme i da se suoči sa ovim izazovom, da nije bilo pomoći građana i kompanija koji su donirali sredstva. Od ukupnog broja donacija, 42 odsto je usmereno na saniranje posledica pandemije.

Pored velikih donacija za saniranje posledica pandemije, porasle su i donacije za druge namene. Već godinama unazad, trećina njih namenjena je zdravstvu, četvrtina marginalizovanim grupama, između 10 i 15 odsto donacija usmereno je ka smanjenju siromaštva, dok se u obrazovanje ulaže oko 10 odsto. Takav je odnos, kažu, i ove godine. Međutim, kako je naglašeno, važno je donirati i u kulturu, nauku i druge oblasti.

Iako je broj donacija povećan, građani u Srbiji i dalje smatraju da kultura davanje nije dovoljno razvijena, kažu u Trag fondaciji.

Rečeno je da su u jeku pandemije, pojedine grupacije bile “odsečene” i “zanemarene” od sistema, te da nije bilo donacija i neprofitnih organizacija, ove grupe ne bi mogle da dobije neophodnu pomoć.

Zaključeno je da u našoj zemlji i pored rekordno zabeleženih donacija, treba još mnogo da se radi na širenju svesti o dobročinstvu, transparentnom radu neprofitnih organizacija i poreskim olakšinacama za donatore.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.