2016. teška za medije

VIDEO K9: 2016. godina nije bila laka za medije u Srbiji, rekli su voditelji Kanala 9 u novogodišnjem specijalu Otvorenog ekrana, sumirajući teme kojima su se bavili u ovoj emisiji prethodnih 12 meseci. Cenzura i autocenzura u novinarstvu su dobile nove, suptilnije oblike, ocenili su oni i podsetili da je veliki broj medijskih kuća nakon privatizacije zatvoren, a građanima su mediji postali poslednja instanca kroz koje pokušavaju da reše probleme koje nisu uspeli kroz institucije sistema.

0
335

2016. bila je još jedna u nizu izbornih godina u Srbiji, a izlazak na biračka mesta očekuje nas i u 2017, podsetili su voditelji Otvorenog ekrana.

Novinare kod nas često optužuju za neobjektivnost i pristrasnost, ali dinamični odnosi između vlasti i opozicije i sama politička scena u našoj zemlji je takva da je novinarima teško da obavljaju svoj posao uz pridržavanje etičkih i profesionalnih kodeksa novinarstva.

“Nama novinarima u takvim uslovima vrlo teško je raditi, u smislu dolaziti do pouzdanih informacija, često se pojavljuju spinovi… Koliko god se pričalo danas da mediji nisu nezavisni, jedan otežavajući faktor jeste i sama situacija u zemlji takva kakva jeste. Ali, izborili smo se nekako, dođosmo do kraja godine”, rekao je Milan Kodžo, voditelj emisije Otvoreni Ekran.

Opšti je utisak da je 2016. bila do sada najteža za medije, iz više razloga, počev od digitalizacije i privatizacije koje su zatvorile ili transformisale brojne medijske kuće u Srbiji, ostavivši mnoge bez posla, rekla je urednica Info programa Kanala 9 i voditeljka Otvorenog ekrana Vesna Samardžija.

“Tu govorim i o tom aspektu o kojem si ti pričao, dakle o cenzuri i autocenzuri i indirektnoj cenzuri. Dakle, više nema onih cenzora koji sede pa šaraju tekst, to se radi na neke suptilnije načine. Sa druge strane, mislim da digitalizacija, koja je došla u prošloj godini, 2015, je zaista donela veliki preokret u medijima. I nama, proširili smo polje svog delovanja, odnosno emitovanja programa, ali to je donelo i neke druge probleme na koje, nažalost, male televizije koje su bile lokalnog karaktera nisu bile, naravno, spremne jer sve to mnogo košta i treba mnogo novaca za takve stvari”, navela je Samardžija.

Emisija Otvoreni ekran, kao i Info program Kanala 9 rade u interesu naših građana i ne ostaje nema na brojne probleme sa kojima su im se oni do sada javljali.

“Meni je uvek žao kada shvatim da je nekim ljudima, kada pozovu Kanal 9, televizija poslednja slamka spasa da će rešiti svoj problem. Jer, prosto shvatam da mi nismo svemogući. Možda je nekad, što se tiče medija, postojalo to uverenje da, kada se nešto javno izgovori, ta javno izgovorena reč imala je mnogo veću težinu nego danas, nažalost. To nikako ne znači da gledaoci ne treba da nas zovu, naprotiv, znam mnogo situacija u kojima smo pomogli našim sugrađanima, u nekim manjim ili većim problemima i to je ono zbog čega volim ovaj posao”, rekla je Samardžija.

Bez obzira na medijski uticaj, ohrabruje činjenica da ima dosta naših sugrađana koji su veoma društveno aktivni i spremni da se upuste u borbu za svoja prava ili neki javni interes, kroz razna udruženja, ali i pojedinačno, rekla je ona, što svedoči o nekim novim, pozitivnim promenama u našem društvu.

Kompletnu emisiju “Otvoreni ekran” možete pogledati OVDE.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.