200 novih topola na Svetski dan šuma

200 sadnica topole posađeno je danas na površini od pola hektara na oglednom dobru Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu u Kaćkoj šumi. Drveće je posađeno povodom obeležavanja Svetskog dana šuma, koji je ustanovljen 21. marta 1971, a u sadnji su učestvovali pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević i pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo mr Vuk Radojević.

0
458

Nove šume i pojasevi u Vojvodini predstavljaju zaštitu poljoprivredne površine od štetnog dejstva vetra.

Takođe, utiču na povećanje prinosa u poljoprivredi, povećanje diverziteta biljnog i životinjskog sveta, kao i mogućnost razvoja pčelarstva, turizma, sporta, i možda najvažnije – utiču na ublažavanje klimatskih promena, jer drveće vezuje ugljen dioksid.

Treba da budemo zabrinuti, zbog činjenice da svake godine nestane 16 miliona hektara šuma u svetu, jer smo skloni gradnji puteva i fabrika, a zaboravljamo koliko su nam šume važne, rekao je tim povodom sekretar Milošević.

„Ovde u Vojvodini je oko 137 hiljada hektara pod šumom, što predstavlja 6,5% njene ukupne površine. Imamo prostora da unapredimo površine pod šumama, ali iz ugla Sekretarijata za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost izuzetno je važno da navedeni zadatak ostvarujemo u procesu visokog obrazovanja, otvaranjem Smera za šumarstvo na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, unapređenjem rada Instituta za nizijsko šumarstvo i njegovog povezivanja sa privrednim subjektima“ , naglasio je Milošević.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo putem svojih mera podrške, subvencioniše niz aktivnosti u šumarstvu, naveo je mr Vuk Radojević, podsetivši da su, krajem prošle godine, potpisani ugovori po ovom osnovu u vrednosti većoj od 120 miliona dinara za podizanje novih šumskih zasada. Sredstva su uložena i u melioraciju degradiranih šuma, potom i za uređenje i unapređenje šumskih puteva.

Radojević je naglasio da je neophodno podići nivo svesti o značaju šuma i drveća, ne samo za životnu sredinu, već istovremeno i za zaštitu i očuvanje kvaliteta poljoprivrednog zemljišta.

„I, ono što ovom prilikom želim posebno da istaknem, jeste da i ovim putem pozivamo lokalne samouprave da opredele određene površine zemljišta na svojoj teritoriji za podizanje šuma. Pokrajinski sekretarijat će ih podržati i u izradi projektno tehničke dokumentacije, kao i putem dodele bespovratnih sredstava za podizanje šuma“, rekao je Radojević.

Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, osim dodele bespovratnih sredstava za podizanje šuma, izdvaja sredstva i za negu šuma i to u trajanju od pet godina. To je izuzetno važno, jer ukoliko niko ne brine o zasađenim šumama, one brzo nestaju.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.