200 godina od rođenja Branka Radičevića

VIDEO K9: Svečanom akademijom u Srpskom narodnom pozorištu sinoć je obeleženo 200 godina od rođenja velikog srpskog pesnika Branka Radičevića.

0
19

Ova godina je u znaku velikog jubileja, u čije obeležavanje su uključene mnoge nacionalne institucije, sa ciljem podsećanja na život i neprolazno delo Branka Radičevića, rekao je Igor Mirović predsednik Odbora za obeležavanje 200-godišnjice od rođenja velikana naše poezije, Branka Radičevića, sinoć na Svečanoj akademiji u SNP-u.

„Branko je napravio svojevrsnu revoluciju sredinom 19. veka, kada je posle decenija bitisanja starog srpskog pesništva, koje je bilo pomalo učmalo i jednoznačno, uspeo da svojim nevelikim, ali snažnim delom oživi narodni duh, i to je najvažniji Brankov učinak“, izjavio je Mirović.

Mirović je istakao da će, između ostalog, tokom ove godine biti realizovani brojni programi u okviru obeležavanja jubileja – Matica srpska će, nakon dve i po decenije, objaviti Sabrana dela Branka Radičevića u dva toma, a ovom pesniku biće posvećen i deo programa na Vukovom saboru u Tršiću.

„Branko je svojim stvaralaštvom ostavio veliki trag u našoj književnosti, kulturi i istoriji i u narodnoj duši, jer, kako reče Mihiz, uvek će se u temelju našeg pesništva ukazati Brankov ugaoni kamen, a mi danas ozareni stojimo na tom čvrstom temelju kome je vreme uklesalo svaki pesnikov stih i odraz u nama za večnost“, naveo je Mirović.

Besedu posvećenu Branku i njegovom delu održao je srpski pesnik, esejista i prozni pisac Dragan Jovanović Danilov. Branko Radičević rođen je 1824. godine u Slavonskom Brodu, a umro 1853. godine u Beču. Školovao se u Zemunu, Sremskim Karlovcima, Temišvaru i Beču. Prve stihove je napisao dok je pohađao Karlovačku gimnaziju, koja, zajedno sa Stražilovom, zauzima posebno mesto utemeljeno u njegovoj poeziji i poemi „Đački rastanak“ – jednom od njegovih napoznatijih dela. Pored Jovana Jovanovića Zmaja i Laze Kostića, bio je najznačajniji pesnik srpskog romantizma.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.