20. mart u kalendaru zdravlja DZ NS

VIDEO K9: U ponedeljak je Nacionalni dan borbe protiv raka dojki i Svetski dan oralnog zdravlja, a ovaj datum Dom zdravlja “Novi Sad” obeležava edukacijom, savetima i besplatnim pregledima sugrađana.

0
85

Dom zdravlja “Novi Sad” 20. marta obeležava Nacionalni dan borbe protiv raka dojke i Svetski dan oralnog zdravlja. Preventivni centar i Služba stomatološke zdravstvene zaštite obeležiće ovaj datum javnom manifestacijom u TC na Bulevaru oslobođenja 102 od 9 do 12 časova tokom koje će sugrađanke moći da se edukaciju za samopregled dojki na torzo simulatoru, upoznaju są faktorima rizika za nastanak raka dojki.

Zainteresovani će imati priliku da čuju savete kako da adekvatnim higijensko-dijetetskim režimom  sačuvaju zdravlje usta i zuba te da obave kontrolu šećera u krvi, krvnog pritiska i pulsa, telesne težine i izračunavanja BMI. Iz Doma zdravlja Novi Sad podsećaju i da su preventivni pregledi ili metode skrininga u cilju ranog otkrivanja raka samopregled dojke koji se preporučuje kod žena od 20. godine starosti, jednom mesečno, 10. dana menstrualnog ciklusa, fizikalni pregled od strane lekara se preporučuje kod žena od 30. godine starosti jednom godišnje, mamografija, bazni mamogram trebalo bi da imaju sve žene starosti 35-40 godina, a od 40. godine jedan mamogram u dve godine.

Iz ove zdravstvene ustanove dodaju i da se rizik oboljevanja od raka može značajno smanjiti primenom preventivnih mera i aktivnosti kao što su: prestanak pušenja duvana i izbegavanje izloženosti duvanskom dimu, ograničena potrošnja alkohola, izbegavanje preterane izloženosti sunčevoj svetlosti, održavanje zdrave telesne težine, izbegavanje i uspešno prevladavanje stresa, zaštita od infekcija povezanih sa nastankom raka i redovna poseta lekaru i redovni preventivni pregledi.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.