20. maj, Svetski dan pčela

VIDEO K9: Povodom 20. maja, Svetskog dana pčela, u novosadskom EU info kutku organizovan je skup na kojem je bilo reči o ulozi i važnosti pčela za bezbednost hrane, biodiverzitet i životnu sredinu.

0
359

Svetski dan pčela, 20. maj, Ujedinjene nacije proglasile su usvajajući rezoluciju čiji je osnovni cilj podizanje svesti o važnosti pčela i upozorenje na njihov sve manji broj.

Promovisanje Svetskog dana pčela kroz obrazovanje i aktivnosti usmerene na podizanje svesti o važnosti pčela ali i drugih oprašivača, kao i o pretnjama sa kojima se suočavaju, od velike je važnosti za očuvanje pčela i doprinos njihovom održivom razvoju, čulo se na stručnom skupu organizovanom tim povodom u Eu info kutku u Novom Sadu.

“Zašto mi opet dižemo glas, zbog toga što zadnjih decenija unazad dve tri, mi imamo strašnih problema, ne mi nego pčele, zato što nailazile na insekticide koji su veom aopasni za njih i od kojih one stradaju. Neki milioniti deo, mikrograma, nanograma, je opasan za pčele”, kazao je pčelar Stojan Anđelković.

Povećani riziki od istrebljivanja pčela putem insekticida, kako je rekao, može imati razorne efekte po ekosistem. U Srbiji, prema njegovim rečima, situacija još nije dostigla alarmantan nivo opasnosti, kao što je slučaj u Kini, gde pčela gotovo i da nema, a njihov rad na oprašivanju je zamenjen ljudskim.

Mere predostrožnosti koje se moraju preduzeti kako bi se sačuvale pčele, najbitniji su element za očuvanje pčela u Srbiji ali i u svetu.

“Međutim, koja su rešenja? Nikako tretirati kada biljke cvetaju, to je jedno od rešenja, tretirati onda kada pčele ne lete toliko u prirodi, a to je negde uveče oko 20 časova, ili ujutru rano, ako se ja lično pitam preporučio bih ono uveče tretiranje, jer tada pčele idu u smiraj, a insekticidi imaju vremena do jutra da deluju na ostale insekte, naročito na te štetne koje se tretiraju”, upozorio je Anđelković.

Kontrolisana upotreba pesticida takođe je jedna od mera koje se moraju preduzeti kako bi se sačuvale pčele na našim prostorima, kao i izbegavanje pesticida koji ulaze u sastav biljaka i ostaju u njoj. Korist od pesticida u ubijanju štetnih insekata, prema njegovim rečima, je minimalna, ali je zato prisutan njihov razorni efekat na pčele.

“I pored toga što se koriste silni ti neunokutidi kao insekticidi, mi ne vidimo da ima nestanka onih insekata koji su štetni, ali zato vidimo da nam pčele stradaju, ne toliko da smo izgubili našu dobit, nego moramo da vodimo računa o tome šta će biti sa pčelama, odnosno, šta će biti sa čovekom”, rekao je Anđelković.

Organizatori su skupom u EU info kutku želeli da skrenu pažnju javnosti na ulogu pčelarstva, pčela i drugih oprašivača u povećanju sigurnosti hrane,na ulogu obrazovanja, značaj boravka u pčelinjoj mikroklimi, štetnost pesticida i očuvanje biodiverziteta, te da podigne svest o ulozi pčela i oprašivača u hrani, poljoprivredi i api terapiji.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.