20 godina Televizije Kanal 9

VIDEO K9: U nedelju, 24. marta u Srbiji će biti obeleženo 20 godina od NATO bombardovanja i razaranja. Ovaj datum ima posebno značenje za Televiziju Kanal 9, jer je u trenutku kada su prve bombe pre dve decenije pale na naš grad, počelo je emitovanje njihovog programa.

0
553

TV Kanal 9 u nedelju, 24. marta puni 20. godina postojanja i rada. Prvu privatnu televiziju osnovao je Nemanja Pavlović, novinar koji je imao viziju stvaranja nezavisnog medija koji će raditi prevenstveno u interesu građana ovog grada.

TV Kanal 9 počeo je sa emitovanjem programa 1999. godine, u noći u kojoj su prve NATO bombe pale na Novi Sad.

“Te ’99 godine Nemanja je imao Radio 5, koji i dan-danas radi, i kadasu počele najave o tim događjima, koji su kasnije zaista i usledili, kojih se svi sećamo i danas i koje nikada sigurno nećemo zaboraviti, njegova prva misao je bila, ako to vombardovanje stvarno krene, jedna od najvažnijih stvari će biti – preseći dotok informacija. Imao je jednu zebnju da bi Novi Sad mogao da ostane bez ikakvih informacija”, kazala je Maja Pavlović, direktorka TV Kanal 9 u emisiji Otvoreni ekran.

Radio 5 tako je dobio i sliku i prerastao u lokalnu televiziju, koja je, prema mišljenju osnivača, kao znatno manja od nacionalne, neće biti meta bombama i moći će sugrađane da informiše tokom tih najgorih dana u novijoj istoriji grada.

“Znači, kada je prva bomba pala na Novi Sad, ja sam uverena da je prva bomba pala na Novi Sad, a ne na Beograd, on je rekao ‘sada je momenat, mi krećemo, Novi Sad ne sme da ostane u mraku’. I to je bila njegova vizija, znači, Novi Sad ne sme da ostane u mraku, mora imati mesto sa kojeg će se širiti informacije onakve kakve su, pozitivne, negativne”, rekla je Pavlović.

Moto Televizije Kanal 9 je “Vaš najbolji porodični i poslovni prijatelj” i u kreiranju programa Kanala 9 od osnivanja su učestvovali građani Novog Sada, sa svojim problemima, pitanjima, sugestijama i pohvalama na život u Novom Sadu.

Kanal 9 se tokom dve decenije emitovanja programa trudio da ne odstupi od vizije njenog osnivača, a dobiti i proveriti informaciju nije bilo lako tada, a ni danas, naročito u vreme političkog etiketiranja.

“Ja sam srećna što je to tako, jer to znači da smo uvek isti. Ni jednoj vlasti se ne sviđa kada se neki program otvori za neistomišljenike. Mi smo uvek bili otvoreni i uvek smo, kako da kažem, možda ne svesno, ali u situaciji kada postoji vlast i opozicija, onda se opozicija više bori za svoj neki medijski prostor, pa je među njima lakše dobiti kvalitetnog sagovornika uu emisiji, iz opozicije, nego iz pozicije. Svaka televizija koja je otvorena ima više prilike da razgovara sa opozicijom, nego sa pozicijom koja je manje ili više zatvorena, pogotovo kad je medij nižeg ranga”, istakla je Pavlović.

Kanal 9 je opoziciona televizija samo u smislu da je otvoren i za predstavnike opozicije, ali nije stranački opredeljena, istakla je Maja Pavlović, i bez obzira na izazove sa kojima je suočena, u emitovanju svog programa ostaće dosledna viziji zbog koje je i osnovana pre 20 godina.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.