20 godina studija Ekologije na PMF-u

VIDEO K9: Departman za biologiju i ekologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu danas je svečano obeležio 20 godina rada studijskog programa Ekologije.

0
653

Ove godine navršava se 58 generacijskih ciklusa na Departmanu za biologiju i ekologiju kada su u pitanju studije biologije, a u zgradi Rektorata Novosadskog Univerziteta obeleženo je dve decenije rada Ekologije na ovom departmanu.

“Pre nekoliko dana obeležili smo i 15 godina od studija Molekularne biologije, u svakom slučaju sve je to rađeno zbog naših studenata, osvežavanje studijskih programa u svrhu kako ste rekli održivog razvoja, u svrhu napretka nauke i omogućavanjima studentima dobijanju kvalitetnog znanja i usavršavanja iz različitih oblasti”, istakao je dr Goran Anačkov, direktor Departmana za biologiju i ekologiju.

Koliko je ekologija važna za Prirodno – matematički fakultet, svedoči činjenica da se našla i u imenu jednog od departmana na ovom fakultetu, istakla je dekanica ovog fakulteta.

“Departman za biologiju i ekologiju i kolege koje tamo rade su prepoznali suštinsku potrebu da se ekologija proučava sa apekta biologa, da se bave prirodom sa aspekta biodiverziteta, da proučavaju zaštićene i ugrožene vrste. Mi smo od tada iznedrili kompetentne stručnjake, koji se bave očuvanjem biodiverziteta, koji rade u zaštićenim područjima, ali i koji se bave naučno-istraživačkim radom. Najveći deo produkcije na Departmanu za biologiju i ekologiju danas dolazi upravo iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine”, rekla je prof. dr Milica Pavkov Hrvojević, dekanica PMF-a.

Ovaj događaj je i prilika da departman široj javnosti predstavi istraživačko-nastavni potencijal svojih katedri i laboratorija u kojima studenti, kako kažu, osim samog procesa studiranja, dobijaju šansu za razvoj istraživačkog duha i naučne misli.

Specijalni gosti svečanosti, bivši studenti, pričali su o svojim iskustvima i trenutnim poslovima na kojima rade. Jedna od njih je i dr Milica Stanković koja je pre osam godina otišla na Tajland.

“Ovde sam studirala osnovne studije na ekologiji i zaštiti životne sredine i u četvrtoj godina na osnovnim studijama sam otišla na razmenu studenata na Tajland i tamo sam provela tri meseca na razmeni u projektima. Meni se jako dopala i odlučika sam da ostanem tamo. Tamo sam završila master studije i prošle godine sam doktorirala i u suštini da nisam bila ovde na osnovnim studijama ne bi ni imala priliku da odem tamo . Evo sada sam tamo već osam godina i trenutno sam zaposlena na Fakultetu na projektima”, navela je Stanković.

Osim ove svečanosti, u Rektoratu Novosadskog Univerziteta dodeljene su i nagrade najboljim studentima sa 12 fakulteta za školsku 2017/2018 godinu, kao i Izuzetne nagrade za završene studije i ostvarenu ukupnu prosečnu ocenu 10 u protekloj školskoj kojima je nagrađeno ukupno 19 studenata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.