20 godina inkluzije umetnosti

VIDEO K9: Ova godina protiče u znaku jubileja, 20 godina rada inkluzivne umetničke grupe Per.Art koja obeležava svoje postojanje nizom predstava. Njihov dugogodišnj saradnik je i Galerija Matice srpske u Novom Sadu gde će 10. i 11. , kao i 13. decembra biti održan performans Mi nismo čudovišta.

125

Program obeležavanja 20 godina inkluzivne umetničke grupe okupljene u Per.Artu biće organizovan uz pomoć Galerije Matice srpske, a započinje premijernim izvođenjem plesnog performansa Mi nismo čudovišta nastalog prema ideji Dalibora Šandora, umetnika sa intelektualnim invaliditetom koji svoju ideju realizuje s jednim od vodećih koreografa na svetskoj sceni savremenog plesa Gzavijeom le Roaom i uz umetničku podršku Per.Arta.

“Takoreći, realizacija moje ideje, to jest planiranje realizacije moje ideje krenulo je još 2014. godine na simpozijumu u Ženevi. Pošto svako od nas je imao, od nas iz Per.Arta imao je neki kratak film. A moj kratak film je bio izabran da bude predstavljen na simpozijumu u Ženevi gde su bili izlagani radovi i drugi umetnika sa invaliditetom. Tako da kada je pušten moj film, prišao mi je Gzavije i rekao da misli da je to ustvari dobra ideja”, rekao je Dalibor Šandor, performer. 

Program čine i tri performansa autora sa invaliditetom koji postavljaju pitanje šta je sve ples, gde je njegovo mesto danas, ko može da pleše i kakva očekivanja postavlja društvo, ali i umetnički svet plesa. Mihael Turinski, Julija Hojzerman i Natalija Vladisavljević kroz svoje plesne i koreografske radove nude različite odgovore na ova pitanja.

“Mi smo jako ponosni što smo mesto u kome se obeležava jedan za nas kao instituciju koja traje preko 170 godina mali jubilej, ali za Novi Sad i jednu organizaciju kao što je Per.Art izuzetno veliki i važan jubilej. Važan ne samo za njih nego i za sve nas koji se trudimo da pokažemo da kultura pripada svima. I pore svega nama, kao instituciji muzejskoj, koja već čitav niz godina, odnosno decenija se zalaže za ideju da je muzej otvoren za sve”,  kazala je dr Tijana Palkovljević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske. 

Ona je istakla da je Galerija matice srpske u poslednjih 20 godina istinski partner Per.Artu o čemu govore zajednički projekti i svakodnevna druženja, a predstojeća predstava u Galeriji Matice srpske pokazaće da su ljudi iz Per.Arta i deo prostora ove ustanove kulture.

“Mi se i osećamo u Galeriji Matice srpske kao da smo kako bi se to reklo kao kod kuće, da je ovo naše mjesto i uopšte to promišljanje i pitanje i uloge muzeja i uopšte samog pojma kolekcije proširujemo sa svim tim idejama i principima koje zatupamo u Per.Artu kroz ideju inkluzije u kulturi, a i nekako i kroz specifičnost i položaja osoba sa invaliditetom danas u društvu u kojem živimo”, kazao je Saša Asentić, umetnički direktor Per.Arta.

Gosti programa obeležavanja 20 godina rada grupe biće filozof Draga prole i dramska spisateljica i pozorišna rediteljka Milena Minja Bogavac koji će govoriti o estetici rada Per.Arta i političnosti koja iz nje proizilazi. Program zatvara plesna predstava Mala žurka propuštenog plesa u kojoj učestvuju sve članice i članovi Per.Arta.

od M2U00130.MPG do M2U00154.MPG

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.