20. februar – Međunarodni dan socijalne pravde

Danas je Međunarodni dan socijalne pravde, koji se obeležava od 2008. godine, pod priznanjem Ujedinjenih nacija. Danas, u Srbiji, kada se pomene reč „socijalna“, asocijacija je na građane koji teško žive i jedva sastavljaju kraj sa krajem. Dok je reč „pravda“ odavno izgubila poverenje građana u njeno značenje, saopštio je Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština (SSSNS).

0
979

Doba neoliberalolnog kapitalizma koje se rasplamsalo ovde i koje, čini se, najviše pogađa siromašne zemlje poput naše, dovelo je do toga da su siromašni sve siromašniji, a bogati sve bogatiji, a takvih nema puno, kažu u SSSNS.

“Na žalost, ne postoje ohrabrujući faktori koji nam bude nadu za boljim stanjem u budućnosti, jer kad država sistematski podržava loše uslove rada, kad propagira jeftinu radnu snagu, stimuliše monopol, donosi po radnika loše zakone i sl. onda socijalna pravda ostaje mrtvo slovo na papiru nekog međunarodnog dokumenta, ali i java nekih drugih država”, stoji u saopštenju SSSNS.

Savez samostalnih sindikata grada Novog Sada i opština će, kako su istakli, nastaviti da se bori na strani socijalne pravde, na strani ‘radnika i građana ove zemlje koji moraju pronaći svoje bolje sutra’.

Socijalna pravda jeste spremnost na dijalog kako bi slabija strana mogla učestvovati u donošenju odluka. Kakav je socijalni dijalog u Srbiji govori činjenica da se najvažniji zakoni, poput Zakona o radu, donose bez socijalnog dijaloga i da se socijalni partneri ne uvažavaju za pregovaračkim stolom čak i kad se za njega sedne, dodaje se u saopštenju.

Međunarodni dan socijalne pravde ustanovljen je 2008. godine.

Osnovno načelo socijalne pravde tada je, po Filipu Egeru iz Međunarodne organizacije rada značilo da „privredni razvoj mora voditi ka većem zapošljavanju i ka poboljšanju uslova za rad u celom svetu. Poboljšanje standarda u poslednjih 15, 20 godina nije dovelo do poboljšanja radnih i životnih uslova ljudi. Upravo uspostavljanje te veze predstavlja socijalnu pravdu”.

Socijalna pravda znači zalagati se za to da svi ljudi na svetu uživaju poštovanje i žive dostojanstveno tj. da se teži dostizanju stanja u kome većina ili svi članovi društva imaju ista osnovna prava, mogućnosti, obaveze i socijalne beneficije. Kao ključna vrednost socijalnog rada, ona zahteva zastupanje klijenata kako bi se suprotstavili diskriminaciji, represiji i institucionalnim nejednakostima.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.