195 godina od rođenja Svetozara Miletića

VIDEO K9: Na današnji dan, 1826. godine, rođen je Svetozar Miletić, jedan od najznamenitijih Novosađana 19. veka.

16

Na današnji dan pre 195 godina, u Mošorinu, rođen je jedan od najznamenitijih Vojvođana u čitavoj njenoj istoriji – Svetozar Miletić.

Bio je pravnik, novinar, govornik i političar, a borio se, tokom čitavog života, za bolji položaj Srba u tadašnjoj Vojvodini koja se nalazila u sastavu Austrougarske monarhije.

Svoju čast, imetak i sigurnost porodice, objašnjava Petar Đurđev, istoričar i direktor Arhiva grada Novog Sada, Miletić je žrtvovao zarad ostvarivanja svojih političkih ciljeva i zbog toga je i danas, navodi on, sinonim borbe i hrabrosti u čitavoj Vojvodini.

1866. godine Miletić je pokrenuo list „Zastava“, jedan od najpopularnijih u 19. veku u tadašnjoj Vojvodini. U njemu je iznosio svoje političke stavove zbog kojih je bio hapšen, ali je list izlazio sve do 1929. godine. Međutim, Miletićevo delovanje bilo je znatno šire od samog novinarstva.

Svetozar Miletić umro je u Vršcu, 4. febraura 1901. godine. Novosađani ga se, zaključuje Đurđev, rado sećaju i slave. Tako je 1939. godine u njegovu čast podignut spomenik na Trgu Slobode, jedan od simbola Novog Sada, dok jedna od najznamenitjih ulica u centru našeg grada nosi njegovo ime.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.