190 sadnica za 3.500 kg starog papira u akciji “Zamenite stari papir za sadnice“

Tokom akcije "Zamenite stari papir za sadnice", na Novosadskom proleću, prikupljeno je 3.500 kg starog papira i podeljeno 160 sadnica cveća i 30 sadnica drveća. Akciju je osmu godinu za redom sprovelo Udruženje „Inženjeri zaštite životne sredine“ u saradnji sa Pokretom gorana Novog Sada.

0
238

Na ovaj način pored novih sadnica, sačuvano je i 60 stabala drveća starosti od 15 do 20 godina, jer reciklažom svake tone starog papira sačuva se 17 stabala.

Ove godine akciju je podržao i Ekostar pak koji je donirao sadnice i pomogao u promociji cele akcije.

Od 21. do 23. marta, u okviru manifestacije „Novosadsko proleće“, svi koji su želeli da se uključe u akciju imali su prilike da na štandu udruženja 10 kilograma papira zamene za sadnicu cveća, a 60 kilograma za sadnicu drveta. Pozivu se odazvalo više od 70 građana i građanki svih uzrasta, kao i nekoliko obrazovnih ustanova, institucija i preduzeća – Osnovna škola “Prva vojvođanska brigada”, Predškolska ustanova “Pčelica” iz Petrovaradina, Studentski centar, Gimnazija “Svetozar Marković”, Osnovna škola “Vuk Karadžić”, Sportski centar “Vojvodina”.

Ukupno je prikupljeno 3 tone i 500 kilograma papira za reciklažu, saopšteno je iz Udruženja “Inženjeri zaštite životne sredine”, koje se zahvaljuje svima koji su se uključili i doprineli da se akcija uspešno realizuje.

Iz ovog udruženja podsećaju, da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala. Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina.

Proizvodnjom papira iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74%, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira. Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70%.

Takođe, reciklažom samo 1 tone starog papira sačuva se 32.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.