Sud u korist veterana

VIDEO K9: Članovi Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije sa sedištem u Novom Sadu počeli su pred domaćim sudovima da dobijaju presude koje će im omogućiti dobijanje dnevnica za vreme provedeno na ratištu. Preostalo im je da, kažu u ovom Uduženju, u dogovoru sa Vladom Srbije, postignu dogovor o isplati tih sredstava, kako bi izbegli nove dugotrajne sudske procese.

929

Veterani su počeli su da dobijaju pravosnažne presude, najpre prvostepene, ali i pravosnažne, gde je potvrđeno od Apelacionog suda da su ratni veterani koji su podneli tužbe i nisu dobili ratne dnevnice, diskriminisani u odnosu na pojedine koji su ih dobili 2008. godine.

“Prva presuda je bila u Nišu, očekujemo ovih dana da dobijemo u Novom Sadu i Subotici. Inače smo jedino udruženje u Vojvodini koje je sa svojimm članovima podnelo te tužbe, 11 ljudi u Subotici i 10 ovde u Novom Sadu. Opet smo jedini koji smo verovali u pravdu i pravo za ratne veterane”, rekao je Željko Vukelić, predsednik Udruženja učesnika sukoba eks-YU.

Veterani su, nakon dugotrajne pravne borbe pred domaćim i međunarodnim sudovima, zahvaljujući svom pravnom timu konačno dobili satisfakciju da im je po ovom pitanju bila učinjena diskriminacija, istakao je Vukelić i pojasnio dalju proceduru.

“Svi ratni veterani koji su do sada negde podneli tužbe, a koji nisu u zadnja dva meseca podneli nove punomoći i te tužbe kod nas u Novom Sadu, trebali bi da se ponovo jave kod nas u Udruženje da popune jednu novu punomoć, dostave fotokopiju vojne knjižice i gde će biti sigurni da će te tužbe da završe u rukama advokata”, naveo je Vukelić.

Jedini koji su podnosili ove tužbe su, rekao je Vukelić, veterani okupljeni u Udruženju učesnika oružanih snaga na prostoru bivše Jugoslavije sa sedištem u Novom Sadu, te udruženja u Subotici, Nišu i Kraljevu.

“Suština je u tome da svi veterani koji potražuju dnevnice podnesu tužbe da im je učinjena diskriminacija. Ukoliko sud utvrdi da je to bio slučaj, na osnovu dobijenog rešenja o diskriminaciji oni mogu potraživati novčanu naknadu za vreme provedeno na ratištu”, kazao je on.

Novčana sredstva koja će država morati da izdvoji po svkoj dobijenoj tužbi za potraživanje ovih naknada nisu mala i kreću se od 3,5 do 7 hiljada evra po osobi, rekao je Vukelić. Kako bi izbegli nove dugotrajne sudske procese, veterani će pokušati da kroz pregovore s Vladom Srbije postignu dogovor o vansudskim poravnanjima, za što, prema njegovim rečima, ima naznaka da bi moglo biti i postignuto.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.