180 godina francusko – spske diplomatije

VIDEO K9: Krajem ove i početkom sledeće godine biće obeleženo 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Francuske i Srbije. Dve zemlje tradicionalno neguju dobre međusobne odnose, čemu su u početku značajno doprinela francusko-srpska udruženja, rečeno je na skupu održanom u Klubu ,,Tribina mladih'' novosadskog Kulturnog centra.

322

U uspostavljanju Francusko – srpskih odnosa početkom 20. veka značajnu ulogu imala su francusko – srpska udruženja koja su postojala u Srbiji, ali i u Francuskoj.

Preko kulturnih došli su ekonomski uticaji i u tom smislu je moguće povući paralele sa sadašnjicom.

“Kada analiziramo period sa početka 20. veka i analiziramo francusko-srpske odnose danas možemo uočiti izvesne sličnosti. Početkom 20. veka Francuska je ušla u savez sa Rusijom i došlo je do podele evropskih velikih sila na blokove. U tom kontekstu francuska se značajnije zainteresovala za područje Balkana, a samim tim i Srbije”, rekla je Aleksandra Kolaković, autorka i predavač tribine.

Ona je podsetila da je saradnja između Francuske i Srbije bila naročito intenzivna pre i posle I svetskog rata, kada je i francuski kulturni obrazac unet u srpsku kulturu.

“Prvi svetski rat, prihvatanje srpskih đaka izbeglica, pomoć oko reorganizacije srpske vojske na Krfu i prilikom proboja Solunskog fronta, ne možemo reći da su Francuzi oslobodili Srbiju, ali možemo reći da su doprineli kao saveznici srpski”, navela je Kolaković.

Danas možda ne možemo govoriti o prijateljstvu u tom smislu, ali se treba, kako je rekla, fokusirati na partnerske poslovne odnose između dve zemlje. Nedavna poseta srpskog predsednika Francuskoj i najavljena poseta Emanuela Makrona Srbiji ukazuje, navela je Kolaković na dinamičnije aktuelne odnose.

“Pojačano je interesovanje francuske za Srbiju pre svega u ekonomskom smislu. Videli smo te investicije koje pokušavaju da dođu iz Francuske, mogu se primetiti izvesne sličnosti”, istakla je Kolaković.

Srbija i Francuska uspostavile su zvanične diplomatske odnose neposredno nakon Berlinskog kongresa, 01. januara 1879. Francuska danas ima ambasadu u Beogradu, a Srbija ambasadu u Parizu i konzulat u Strazburu.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.