18. maj, Dan sećanja na žene žrtve nasilja

VIDEO K9: Danas obeležavamo Dan sećanja na žene žrtve nasilja – 18. maj, kako bi javnost, ali i nadležne institucije, podsetili na rizik od femicida i njegove posledice.

0
30

Povodom 18. maja, Dana sećanja na žene žrtve nasilja, iz Centra za podršku ženama podsećaju javnost da je od početka 2023. u Srbiji u porodično-partnerskom kontekstu ubijeno 18 žena.

Među žrtvama su 16 punoletnih žena i dve maloletne devojčice, pokazuju podaci koje prikupljaju ženske organizacije i izveštaji medija.

Pet od ovih ubistava počinjeno je vatrenim oružjem.

Samo u masovnim ubistvima koja su se desila 3. i 4. maja ove godine, ubijeno je 9 devojčica, što ukupan broj ubijenih od početka godine povećava na 27.

„Živimo u zemlji u kojoj je svaka druga žena doživela neki oblik nasilja, a od 2010. godine do danas najmanje 330 žena usmrtili su neki od članova njihoih porodica ili partneri.  Podaci  govore i da se svaka treća ranije obraćala nadležnim institucijama za pomoć”, rekla je Biljana Stepanov ispred Centra za podršku ženama.

Iz Centra navode da se identifikovani izazovi u institucionalnom sistemu zaštite od nasilja tiču  neblagovremenog postupanja, neprepoznavanja nasilja, izostanka međuinstitucionalne razmene informacija, neprepoznavanja prisutnosti pokazatelja visokog rizika od smrtnog ishoda nasilja, izostanka procene bezbednosnih rizika, izostanka mehanizama za praćenje izrečenih mera zaštite kao i nedovoljnih kadrovskih, tehničkih i drugih kapaciteta i znanja u sistemu zaštite žena od nasilja. Iz ovog centra dodaju i da slučajeve femicida uvek treba posmatrati kao krivična dela teškog ubistva.

Dan sećanja na žene žrtve nasilja – 18. maj, ustanovljen je 2017. odine odlukom Vlade Srbije, na inicijativu potpredsednice Vlade i mreža nevladinih organizacija „Žene protiv nasilja”, kako bi se javnost, ali i nadležne institucije, stalno podsećale na rizik od femicida i njegove posledice.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.