18 godina od ubistva premijera

VIDEO K9: Dvanaesti mart je datum na koji se Srbija priseća 2003. godine, kada je ispred zgrade Vlade u Beogradu ubijen Zoran Đinđić, prvi premijer države nakon pada Miloševićevog režima 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije.

0
23

Osamnaest godina nakon atentata na premijera Srbije Zorana Đinđića, mnogima su još uvek su nejasni odgovori na pitanja zašto je ubijen i kome je toliko smetao Đinđić i politika za koju se zalagao.

Slobodan Gavrilović, član Glavnog odbora DS koji je bio Đinđićev dugogodišnji saradnik, ističe da je premijer imao sjajnu, bogatu biografiju zbog kojeg su ga jedni nazivali, kako je naveo, crnim đavolom, a drugi anđelom.

Zoran Đinđić bio je prvi premijer Srbije nakon pobede opozicije na izborima 2000. godine i smene Slobodana Miloševića. 

Ubijen 12. marta 2003. u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđeni su oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović i na istu kaznu za organizovanje ubistva komandant JSO Milorad Ulemek.

Put kojim je Srbija krenula od tog trenutka pre 18 godina doveo nas je do današnjice u kojem se svi nalazimo.

Članovi porodice, prijatelji, predstavnici stranaka i građani položili su i danas cveće i vence na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, zajedno sa ministrima, položila je venac kod ulaza u Vladu Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.