175 godina Srpske čitaonice novosadske

VIDEO K9: Svečanom akademijom na Trgu republike, danas je obeleženo 175 godina od osnivanja Srpske čitanioce – Gradske biblioteke i 65 godina od osnivanja dečjeg odeljenja.

0
35

Gradska biblioteka u Novom Sadu je najstarija ustanova kulture osnovana u Novom Sadu. Matična je biblioteka za Južnobački okrug i druga po veličini javna biblioteka u Republici Srbiji.

Raspolaže bogatim fondom bibliotečke građe koji čine preko 500 hiljada knjiga, oko 100 naslova periodike i značajna količina neknjižne građe.

Danas, svečanom akademijom ova biblioteka obeleža 175 godina od osnivanja.

Svečanoj akademiji prisustvovala je i predsednica Skupštine Grada Novog Sada Jelena Marinković Radomirović, koja je, obrativši se publici, naglasila da je trajanje Gradske biblioteke gotovo jednako istoriji samog grada, i da su građani Novog Sada, od njegovog osnivanja, marili za knjigu i brinuli o svom duhovnom i kulturnom životu

Prošlu 2019. godinu, Gradska biblioteka u Novom Sada završila je sa gotovo 27 hiljada upisanih članova, kaže Kojić.

On dodaje i da je epidemija umnogome uticala na rad biblioteke, ali i na broj, kako upisanih, tako i novoupisanih članova. Međutim, posebno je istakao značaj Gradske biblioteke za sve one koji žive i čitaju u našem gradu.

Novi Sad je uvek mario za knjigu, i sad, u ovako ograničenim uslovima, nijedno zlo ne može da pobedi čaroliju knjige, kaže Kojić, i dodaje da su bibliotekari uvereni da će se uz doprinos nauke i uz ličnu disciplinu svakog pojedinca, i epidemiji stati na put.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.