175 godina Gradske biblioteke

VIDEO K9: Jedna od najstarijih ustanova u Novom sadu, Gradska biblioteka, u sredu, 23. septembra prigodnim programom proslaviće 175. godina postojanja.

0
49

U čast velikog jubileja, 175. godina od osnivanja Srpske čitaonice novosadske na čijoj tradiciji radi Gradska biblioteka, kao i 65 godina od osnivanja Dečjeg odeljenja, u sredu 23. septembra u podne, biće organizovana Svečana akademija na Trgu republike.

Srpska čitaonica novosadska je najstarija osnovana ustanova kultura u Novom Sadu, koja je odigrala i veliku političko-propagandnu ulogu u korist srpskog naciona.

Gradska biblioteka Novog Sada trenutno ima 80 stalno zaposlenih, kao i 8 radnika na privremenim poslovima po različitim osnovama i radi u 28 stacionarnih ogranaka u gradu i selima. Ova biblioteka raspolaže fondom od pola miliona knjiga i radi u mrežnom okruženju sa nekloliko servera i oko 130 računara.

Prema rečima direktora Gradske biblioteke u Novom sadu, Dragana Kojića, uvek je aktuelno pitanje, kada je o knjizi reč, da li u sferi digitalne revolucije, odnosno, sferi interneta, reč na papiru gubi na značaju.

Kojić dodaje da u bibliotekarima svaka zajednica ima pouzdane partnere koji će raditi i na demokratizaciji društva i na boljitku svake vrste, a kao primer velikog značaja biblioteka navodi i da u mnogim zemljama sveta, u krajevim u kojima ne postoje škole, biblioteke vrše obavezno opismenjavanje stanovništva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.