170 godina od objavljivanja Gorskog vijenca: Knjige o Njegošu u Matici srpskoj

VIDEO K9: Jubilarna 170. godina od objavljivanja Gorskog vijenca, ali i Vukovog prevoda Novog zavjeta, Pesama Branka Radičevića i Daničićevog Rata za srpski jezik, obeležena je juče naučnim skupom koji je održan u Matici srpskoj.

0
918

U fokusu naučnog skupa pod nazivom “Knjige o Njegošu” je upravo autor Gorskog vijenca objavljenog pre 170 godina. 1847. bila je prelomna za srpsku duhovnost, jezik, književnost i kulturu, rekao je potpredsednik Njegoševog odbora, koji je pre deset godina počeo da deluje u Matici srpskoj.

 

“Razlozi su različiti, najpre zato što je Njegoš vrhunski srpski pesnik, što je njegova prva knjiga prikazana u Letopisu, što je on bio član Matice srpske, što se ovde nalaze sva prva izdanja njegovih knjiga i gotovo sva litetratura o njemu”,  rekao je akademik Miro Vuksanović, potpredsednik Njegoševog odbora.

Matica srpska objavila je do sada dva zbornika o ovom velikanu naše književnosti, oba pod naslovom Delo Petra Petrovića. Ovoga puta pristup je drugačiji, jer se želela skrenuti pažnja na ljude koji su na različite načine tumačili Njegoša i kao pesnika i kao vladara.

 

“Tako smo odabrali 16 naslova, 16 knjiga, 16 autoraza koje mislimo da su na ponajbolji način to učinili. Reč je, dakle, o vladici Nikolaju Velimiroviću, koji govori o Njegoševoj religiji, Branislavu Petronijeviću, koji tumači Njegoševu filozofiju, uzeli smo tri strana slavista, oni su svi napisali knjige o Njegošu i niz naših domaćih autora”, rekao je Vuksanović. 

Petar Petrović Njegoš je opšte kulturno srpsko dobro, rekao je Vuksanović i ocenio da, međutim, njegovo delo i ukupni značaj nije dovoljno istražen, bez obzira na to koliko se autora do sada time bavilo.

Tako se desilo da je Njegoš zloupotrebljavan onako kako ne zaslužuje, naveo je Vuksanović, naročito u poslednje vreme.

 

“Jedan čovek koji je ceo svoj život, koji je svoju misiju, posvetio miru među ljudima, slobodi, onim opštim ljudskim vrednostima, neko je pronašao da je on, u najmanju ruku, genocidan pisac. Dakle, od onoga da je to olimpski srpski pesnik, kao što i jeste, pa do onih malicioznih i neodrživih mišljenja da je reč o čoveku koji stvara zlo, mi se nalazimo u jednom tom rasponu, na kojoj visini se on nalazi, a gde smo, na žalost, mi danas, ne mi svi, razu,e se, nego jedan deo nas”, objašnajva akademik. 

 

Detalji sa ovog naučnog skupa naći će se u novom zborniku, koji će sadržavati i Njegošev životopis autora mitropolita Amfilohija, inače predsednika Njegoševog odbora od osnivanja, te odlomke poeme “Posveta ocu poezije” akademika Matije Bećkovića, kao i bibliografiju svih, a ima ih preko 400, posebnih izdanja knjiga štampanih od Njegoševe smrti 1851. do danas.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.