170 godina od Majske skupštine

VIDEO K9: U Sremskim Karlovcima danas je obeležena 170. godišnjica Majske skupštine, kada je u ovom mestu proglašeno osnivanje Srpske Vojvodine

304

Liturgiju u Sabornoj crkvi u Sremskim Karlovcima služio je patrijarh Irinej, kao deo svečanosti povodom obeležavanja 170 godina od osnivanja Srpske Vojvodine.

Nakon toga je, u zgradi Magistrata, održana svečana sednica Pokrajinske vlade na kojoj je formiran budžetsku fond za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca. Sredstva za ove namene će, prema rečima predsednika Vlade Vojvodine Igora Mirovića, od juna biti obezbeđena sredstva iz budžeta Pokrajinske vlade, a u januaru iz republičke.

Tim novcem će, prema njegovim rečima, biti omogućem početak obnove i zaštite značajnih objekata u Sremskim Karlovcima, kao i veća ulaganja u obrazovanje i razvoj turizma.

U podne je u Karlovačkoj gimnaziji održana svečana akademija.

Srpska Vojvodina je bila srpski autonomni region u okviru Austrijskog carstva, a sastojala se od Banata, Baške, Srema i Baranje. Proglašena je na Majskoj skupštini od 13. do 15. maja 1848. godine u Sremskim Karlovcima i postojala do 1849. godine, kada je u okviru Austrijskog carstava transformisana u Vojvodstvo Srbija i Tamiški Banat.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.