170 godina GMS: Obnova biblioteke Tekelijanuma u Budimpešti

VIDEO K9: Tokom vikenda u Budimpešti u Tekelijanumu održana je svečanost povodom obeležavanja 170 godina Galerije Matice srpske. Istim povodom predstavnici Pokrajinske vlade najavili su pomoć za uređenje biblioteke u Tekelijanumu.

0
615

U Tekelijanumu je održana svečanost, na kojoj je obeležen jubilej – 170 godina trajanja Galerije Matice srpske.

Tim povodom naglašeno je da je velika ideja 19 veka bila nacionalno sabiranje i predstavljanje kulture srpskog naroda Evropi, predvođena plejadom velikana iz svih krajeva u kojima je naš narod tada živeo, među kojima je bio i Sava Tekelija, veliki zadužbinar srpskog naroda.

“Vidite ovde i po našem prisustvu u Tekelijanumu u Budimpešti, u Mađarskoj, da ćemo nastojati da u najboljoj tradiciji zadužbinarstva i odgovornog odnosa prema našim institucijama, našim korenima, prema onima koji su stvarali našu istoriju, nauku, kulturu, prosvetu, učinimo što više konkretnih, odgovornih koraka”, rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović. 

Obeležavajući ovaj jubilej, dajemo putokaz generacijama koje dolaze, rekao je predsednik Pokrajinske vlade.

“Posla ima mnogo u toj biblioteci, zato što je zgrada i statički taj deo pogotovo ugrožen, tako da će morati da se radi ne samo unutrašnjost – krečenje i šminka, nego će morati da se radi jedna statika, da ta biblioteka može da primi jedan teret knjiga i naravno oni koji budu tamo radili, učili i čitali, a verovatno će se tamo i druga neka kulturna događanja odigravati, ali nadam se da će s ovim sredstvima uspeti da se to sve uradi”, rekao je vladika Lukijan, episkop budimski. 

U skladu sa tim potpisan je i Sporazum o saradnji na obnovi i adaptaciji bibliotečkog prostora zgrade Zadužbine Save Tekelije u Budimpešti.

Pokrajinska vlada izdvojila je više od 11 miliona dinara za biblioteku, imajući u vidu značaj završetka adaptacije zgrade Tekelijanuma, kao jednog od najznačajnijih kulturnih i obrazovnih središta srpskog naroda van matične države.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.