17. i 18. januara savetovanje Dobar dan domaćine

VIDEO K9: Šesto naučno-stručno savetovanje pod nazivom "Dobar dan domaćine", biće održano narednog meseca na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu. Cilj ove manifestacije, kako je rečeno, jeste da se poljoprivredni proizvođači vrate ovom fakultetu, kao mestu na kojem mogu naći odgovore na sva pitanja koja ih muče.

0
1007

Naučno-stručno savetovanje “Dobar dan domaćine” 17. i 18. januara na Poljoprivrednom fakultetu imaće i učešće međunarodnih predavača, a našim poljoprivrednicima ponudiće brojne korisne teme.

“Teme će biti zanimljive, od agronomskih tema, od aktuelnih ekonomskih tema, jer svakako naše poljoprivredni proizvođače zanima, kada se podvuče crta gde su i šta su. Naravno, biće tu i Pokrajina i Republika koje će u ta dva dana predstaviti agrarnu politiku za 2018. godinu”, navela je dr Dragana Latković, Departman za ratarstvo i povrtarstvo.

Teme su, praktično, birali sami poljoprivrednici, odabrane na osnovu anketa poljoprivrednih udruženja sa kojima fakultet sarađuje.

“Mi ćemo ove godine na zahtev udruženja imati jednu ozbiljnu tribinu, mi smo je nazvali Na marginama savetovanja, koja će se baviti i potrebama donošenja novog Zakona o poljoprivredi, odnosno utvrđivanje, konačno, zemljišne politike u Srbiji. Otvorili smo pitanje i statusa savetodavnih službi, njega ćemo praktično nadograđivati jer smo o tome već razgovarali. Jedno od pitanja jeste i modernizacija u dodeli državnog zemljišta pomoću elektronike, satelita, što je takođe jedna tema koja će biti praktično predstavljena”, rekao je Čedomir Keco iz lista Gazdinstvo.

On je pohvalio hrabrost Poljoprivrednog falulteta što je u teme narednog savetovanja uvrsti i teme koje se bave korisnošću vremenske prognoze poljoprivrednicima, uz analizu stanja voda koje kontroliše JP Vode Vojvodine i njene cene.

“Naime, ne može se dogoditi da poljoprivrednici žele da navodnjavaju, a da im onda vodoprivredno preduzeće kaže ‘da, vi prvo platite, paćemo onda napuniti kanale sa vodom’, her misle da će ih ovi prevariti. Ta stvar nije mera koja treba da prati situaciju koju imamo u agrarnoj proizvodnji”, smatra Keco.

Ulaz za sve zainteresovane na ovu manifestaciju biće besplatan, a najavljena je i prodaja semena novosadskog Instituta po nižim cenama poljoprivrednicima.

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.