17. godišnjica je od početka NATO bombardovanja

Danas se navršava 17 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju. Napadi započeti 24. marta, trajali su 11 nedelja. Do danas nije poznat tačan broj nastradalih. Procenjuje se da je poginulo oko 1.000 vojnika i policajaca, 2.000 civila, a ranjeno i povređeno je preko 10.000 osoba.

1180

 

U bombardovanjima koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. nešto pre 20 časova na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje. Akcija NATO-a usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta iste godine.

Novi Sad je tokom bombardovanja bio jedan od stalnih meta i pretrpeo je najveću materijalnu štetu od svih gradova u tadašnjoj Jugoslaviji. Uglavnom su na meti bombi bili privredni i saobraćajni objekti i infrastruktura, ali su znatnu štetu pretrpeli i civilni objekti, dok su bezbednosne strukture imale minimalne gubitke i štetu jer su uglavnom pogođene prazne kasarne i magacini.

Broj nastradalih u Novom Sadu je i pored intezivnog bombardovanja bio mali. Nastradali su Oleg Nasov (29) na Varadinskom mostu 1. aprila i Milan Bajić (37) iz Šangaja na kućnom pragu, na samom kraju rata 8. juna. U bombardovanju je povređeno više desetina građana.

Centralni komemorativni skup danas je održan u garnizonu Novi Sad, gde su vence na spomen obeležje položili predstavnici Grada, garnizona, ratnih veterana, SUBNOR-a i porodica poginulih pripadnika Vojske Srbije.

Komemorativni skupovi održani su širom naše zemlje.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odao je polaganjem venaca poštu stradalima u napadu na bolnicu “Dragiša Mišović” u Beogradu, poručivši da dok je Srbije i pamćenja, sva mesta stradanja u bombardovanju treba obilaziti.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović polaganjem venaca odao poštu pripadnicima MUP-a poginulim tokom NATO bombardovanja, navodeći da Srbija nikada neće zaboraviti ono što su uradili za svoju državu i narod.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Dan ranije predstavnici VJ i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak u pokrajinu međunarodnih vojnih trupa.

Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga 12. juna 1999. godine napustilo oko 230.000 Srba i Roma, a u pokrajinu se vratilo oko 800.000 izbeglih Albanaca.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.