165 miliona evra energetske podrške od EU

VIDEO K9: Predstavnici Republike Srbije i Evropske unije danas su potpisale Finansijski sporazum za paket energetske podrške vredan 165 miliona evra.

0
60

Predstavnici Republike Srbije i Evropske unije potpisali su u Nacionalnom dispečerskom centru Elektromreže Srbije Finansijski sporazum za paket energetske podrške vredan 165 miliona evra.

Reč je o bespovratnoj pomoći EU Srbiji kako bi se izborila sa posledicama energetske krize.

Sporazum su potpisale ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva.

Samo zajedno se mogu prevazići teška vremena, a to važi i za Srbiju i Zapadni Balkan, naveo je Žiofre, a ovaj paket energetske podrške je konkretan primer solidarnosti EU, koji će pomoći ranjivim porodicama i preduzetnicima da se izbore sa energetskom krizom, pomoći će energetsku bezbednost Srbije, podržaće energetsku mapu puta i ciljeve na njoj, kao i tranziciju na zelenu energiju.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je predsednik Srbije koji je tom prilikom istakao da naša zemlja umnogome zavisi od EU i bez nje ne može napred.

Finansijska podrška EU služiće za sprovođenje energetske mape puta Vlade Srbije, subvencije za ugrožena domaćinstva i zaštitu malih i srednjih preduzeća.

Očekuje se da se broj domaćinstava koja će ove godine dobiti finansijsku podršku, sa 68.000 biti povećan na 191.000, a da će pomoć dobiti oko 70.000 malih preduzeća.

Sredstva iz paketa biće korišćena i za podsticaje za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije, subvencionisanje solarnih panela, toplotnih pumpi za privatne kuće, preduzeća i javne zgrade.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.