16 godina od ubistva Zorana Đinđića

VIDEO K9: Tradicionalnom Šetnjom za Đinđića, polaganjem venaca i cveća na njegov grob i na mestu pogibije u dvorištu vlade, u Beogradu je obeleženo 16 godina od ubistva predsednika Vlade Srbije i lidera Demokratske stranke Srbije Zorana Đinđića.

149

Šesnaestu godišnjicu od ubistva Zorana Đinđiće predstavnici DS-a obeležavaju polaganjem venaca na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana i memorijalnom šetnjom od Filozofskog fakulteta do zgrade Vlade, zajedno sa organizatorima protesta “Jedan od pet miliona” pod parolom “Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami”.

U pozivu na tu šetnju stoji da će građani imati priliku da odaju poštu, kako je navedeno, “velikom vizionaru, čije je ubistvo trenutna vlast slavila”.

Polaganjem venaca i cveća u dvorištu Vlade poštu ubijenom premijeru odala je i aktuelna predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i članovi njene vlade.

Zoran Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

“Iako smo tada, u to vreme, zatekli pustoš. Srbija je morala da vraća penzije, socijalna davanja koja godinama nisu isplaćivana, da uvodi PDV, red u privredu, pravosuđe. Bio je to ogroman posao, ali su bile i velike nade”, rekao je Zoran Lutovac, predsednik DS u izjavi Agenciji MNA.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije. Za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović, a na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Đinđića do danas nije otkrivena.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.