16 godina od ubistva Zorana Đinđića

VIDEO K9: Tradicionalnom Šetnjom za Đinđića, polaganjem venaca i cveća na njegov grob i na mestu pogibije u dvorištu vlade, u Beogradu je obeleženo 16 godina od ubistva predsednika Vlade Srbije i lidera Demokratske stranke Srbije Zorana Đinđića.

179

Šesnaestu godišnjicu od ubistva Zorana Đinđiće predstavnici DS-a obeležavaju polaganjem venaca na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana i memorijalnom šetnjom od Filozofskog fakulteta do zgrade Vlade, zajedno sa organizatorima protesta “Jedan od pet miliona” pod parolom “Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami”.

U pozivu na tu šetnju stoji da će građani imati priliku da odaju poštu, kako je navedeno, “velikom vizionaru, čije je ubistvo trenutna vlast slavila”.

Polaganjem venaca i cveća u dvorištu Vlade poštu ubijenom premijeru odala je i aktuelna predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i članovi njene vlade.

Zoran Đinđić je bio prvi premijer Srbije posle pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije (DOS), a za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

“Iako smo tada, u to vreme, zatekli pustoš. Srbija je morala da vraća penzije, socijalna davanja koja godinama nisu isplaćivana, da uvodi PDV, red u privredu, pravosuđe. Bio je to ogroman posao, ali su bile i velike nade”, rekao je Zoran Lutovac, predsednik DS u izjavi Agenciji MNA.

Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije. Za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije (JSO) Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović, a na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek.

Politička pozadina ubistva Đinđića do danas nije otkrivena.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.