16 dana kampanje nenasilja nad ženama

VIDEO K9: Brojnim aktivnostima u ovogodišnju kampanju "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" uključio se i Pokrajinski zaštitnik građana.

493

Globalna kampanja “16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” svake godine počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava.

“Nasilje nad ženama i devojčicama jedan je od najčešćih oblika kršenja prava. Podaci pokazuju da je svaka treća žena prebijena ili je doživela neki od osnovnih oblika nasilja. Takođe, podaci govore da su među nasilnicima uglavnom muškarci, a da su žene najčešće žrtve u porodici. Za proteklih deset godina u Srbiji je ubijeno 350 žena, a samo u ovoj godini se taj broj kreće 28”, istakao je prof. dr Zoran Pavlović, Pokrajinski ombudsman.

Podizanje svesti rodno zasnovanom nasilju kao problemu ljudskih prava na lokalnim, nacionalnim, regionalnim i internacionalnim nivoima je jedan od ciljeva ove lampanje, a takođe i jačanje lokalnog rada na sprečavanju nasilja nad ženama, kao i stvaranje alata kojima bi se pritisnule lokalne vlasti da primene obećanja koja daju u vezi sa zaustavljanjem nasilja nad ženama.

“Dakle Pokrajinski ombudsman je već krenuo sa najavom naših aktivnosti u 16 dana aktivizma. Jedna od tih aktivnosti je godišnja konferencija, pa tako ove godine 7. decembra organizujemo 13 po redu konferenciju pod nazivom Istanbulska konvencija od zakona do prakse. Druga aktivnost koju će Pokrajinski ombudsman sprovesti u ovih 16 dana jeste prezentacija izveštaja o istraživanju o reproduktivnom zdravlju žena sa invaliditetom. To će se prezentovati na press konferenciji, koja će biti održana na 3. decembra na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom”, rekla je Snežana Knežević, zamenica Pokrajinskog zaštitnika građana.

Od ubijenih 28 žena u Srbiji samo u ovoj godini, 95% njih nikom se nije obratila za pomoć, što kao društvo treba da nas zabrine, istakao je Ombudsman.

“U Karlovačkoj gimnaziji smo sproveli istraživanje. Istraživanje nam je pokazalo da oni ne znaju šta znači ni sam pojam rodnog nasilja, zatim da nemaju empatiju. Na pitanje da li biste sprečili u vašoj okolini nasilje, sprečili bi samo ukoliko poznaju tu osobu prema kojoj se vrši nasilje. To je veliki problem”, istakla je Diana Milović iz Zavoda za ravnopravnost polova.

Iako su u Srbiji poslednjih godina učinjeni pomaci u oblasti zaštite od nasilja, borba protiv svih oblika nasilja mora da bude stalna, a kampanja tokom 16 dana aktivizma upozorenje da ta borba mora da bude aktivna tokom svih 365 dana u godini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.