16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

VIDEO K9: Kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama započeta je juče u Novom Sadu. Na skupu je predstavljena akcija ženskih organizacija "Zaustavite nasilje - sa reči u akciju" kojom se, kako kažu, država poziva na primenu Konvencije Saveta Evrope. Broj žrtava nasilja u porodici raste, a rešenja problema na nivou države nema, kažu u Mreži SOS Vojvodina.

768
“Na današnji dan je u 2015. godini ubijena trideset treća žena žrtva nasilja u porodici”, reči su kojim je otpočela konferencija za medije posvećena ovom problemu. 
“Žene u tom kontekstu stradaju u svojoj kući u svom dvorištu, na svom radnom mestu. Stradaju od onih kojima pružaju najveći stepan svog poverenja, a to su njihovi partneri, njihovi očevi, njihovi bivši muževi, dakle, svi oni sa kojima su delili ili dele život”, rekla je Marija Srdić iz Mreže SOS Vojvodina.
Srdić je istakla da je cilj ove akcije da podseti državu na obaveze koje je prihvatila potpisivanjem Konvencije Saveta Evrope za borbu protiv nasilja nad ženama u porodici.
“Ono što je evidentno jeste da je vremena dosta prošlo a da je malo stvari koje je obećano da će se uraditi od momenta kada se Konvencija ratifikovala do danas nije ispunjeno, zapravo gotovo ništa nije urađeno. Cilj kampanje jeste da se Vlada i ključna ministarstva podsete na ono što su obećali da će uraditi i šta će ispuniti u skaldu sa Konvencijom. Kao što smo rekli, malo je šta urađeno, izuzev Autonomne pokrajine Vojvodine koja je napravila jedan strateški dokument, odnosno, Program za zaštitu žena od nasilja u porodici za period od 2015. do 2020. koji jeste u skladu sa ovom konvencijom”, navela je Ivana Nikolić iz Mreže SOS Vojvodina. 
Apel ove Mreže je, kako navode, poražavajuća činjenica da u našoj zemlji na svakih 10 dana neku ženu ubije partner. Nasilje se, kako kažu, često prijavljuje, ali nadležni ne reaguju na adekvatan način, izjednačavajući nasilje sa porodičnim sukobom i sklanjajući se. Jedan od problema je što su žene te koje moraju da napuste svoj dom, a godišnje ih je preko 1000, istakla je Nikolić. Sa druge strane, nasilnika koje nadležni prinudno isele na godišnjem nivou je oko 70.
Još jedan problem u našoj zemlji je, kako su istakle, taj što mali broj nasilnika bude osuđen, a samo oko 1% nasilnika dobije kaznu veću od godinu dana.
Ekonomski momenat često je, kako je rečeno, ključni momenat za donošenje odluke za napuštanje nasilnog partnera.
U Vojvodini sve žene žrtve nasilja u porodici imaju, kako je istaknuto na konferenciji, gde da se obrate. Reč je o SOS telefonu 0800 10 10 10. Ova linija je dostupna svakog dana od 10 do 20 časova, a poziv je besplatan. Ova linija rezultat je angažovanja žena iz nekoliko nevladinih organizacija.
“Žene koje pozivaju 0800 10 10 10, u zavisnosti od toga sa kojeg pozivnog broja zovu, poziv se usmerava na najbliži broj. Organizacije funkcionišu tako da ukoliko neko od organizacija ne  radi ili je poziv van radnog vremena onda se poziv preusmerava na drugu organizaciju.  Cilj nam je bio da žena koja zove uvek dobije odgovor sa druge strane i da se uvek neko javi”, navela je Radoslava Aralica iz Mreže SOS Vojvodina, koja je istakla da je u toku ove godine ova SOS mreža odgovorila je na skoro 3.000 poziva.
Ovu akciju podržala je i Unija poslodavaca Vojvodine na čelu sa Stankom Krstinim. Oni su istaki da veliku ulogu u zaštiti žena imaju i poslodavci, a naročito kada je reč o ekonomskom momentu, uključujući dostojanstven rad, koji bi omogućio ženi nezavisnost.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.