16 dana aktivizma: Nasilje nad ili prema ženama?

VIDEO K9: U Vojvodini je u toku manifestacija "16 dana aktivnizma protiv nasilja nad ženama". Akcenat kampanje je na informisanju marginalizovanih grupa žena poput seoskih, Romkinja, žena sa invaliditetom, koje se susreću sa nizom dodatnih prepreka i nevolja.

359

U prvih šest meseci ove godine u Srbiji je ubijeno 15 žena od strane partnera ili muškog člana porodice, a od početka primene novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, od juna do septembra ove godine, izrečeno je blizu 7.500 hitnih mera.

“Da li su oni takvi bili i ranije mi to ne možemo znati, ali u poslednjih godinu dana koliko se intenzivno bavim ovim, nekako su i podaci počeli da izlaze na videlo, a od njih vam se diže kosa na glavi. Ipak, dobro je što se priča. A taj Zakon što je počeo od prvog juna da se primenjuje, videla sam sad neke polemike – da li se pojačalo nasilje, jer je tu reč o hiljadama krivičnih prijava ili je toga bilo i ranije, ali nije bio ovoliki akcenat, to zaista nikada nećemo znati”, rekla je Diana Milović, direktorka Zavoda za ravnopravnost polova APV.

Prema nejnim navodima u 92 posto slučajeva izvršioci nasilaj su muškarci, dok su žrtve nasilja žene u procentu od 80%.

“U 79% slučajeva mesto izvršenja je, ovo je posebna i jako teška tema, zajednički stan. Ako ja kao neko ko propagira porodicu kao bazu i vaspitanja i vrednosti i ostalog, zaista moram priznati da sam poražena u podatku da je najnesigurnije mesto, a to analize kažu, za ženu koja je žrtva nasilja upravo stan. Porodica. Jer ona tu trpi nasilje i to može godinama da traje, kaže ona. 

I na kraju, Milović zaključuje, treba voditi računa i o terminologiji i umesto nasilje nad ženama, govoriti nasilje prema ženama

“Kad kažete nad ženama, vi ste je nesvesno pretvorili u objekat, kada kažete prema ženama, onda je ona ljudsko biće i hajde da nekako pričamo na taj senzitivan način jer zaista su podaci poražavajući”, istakla je ona. 

Kampanja „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, globalne kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u više od 100 država sveta i traje do 10. decembra – Dana ljudskih prava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.