158. rođendan SNP-a

VIDEO K9: Najstariji profesionalni srpski teatar, Srpsko narodno pozorište, danas slavi svoj 158. rođendan. Na Svečanoj akademiji povodom Dana pozorišta, u ovoj kući dodeljena su brojna priznanja zaslužnim umetnicima.

250

Na današnji dan pre 158. godina Novosađani su, na poziv najuglednijih intelektualaca tog doba, počeli da skupljaju novčane priloge kako bi pomogli rad pozorišta koje je osnovano u Austrougarskoj sa ciljem da promoviše srpsku istoriju i kulturu.

Vek i po trajanja jednog teatra nije mala stvar, pogotovo održati se u ovim vremenima, kada nam kultura i umetnost nikada nisu više pristupnije, a opet ni manje prisutnije nego danas.

“Već i sama brojka od 158 dovoljna je za poštovanje. Ukoliko se prisetimo ne tako malog broja velikih imena, velikih umetnika koji su upravo zaslužni, a više od vek i po postojanja našeg najstarijeg nacionalnog teatra onda svakako i ta reč poštovanje samam po sebi prerasta u reč strahopoštovanje”, istakla je Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu.

Milošević je citirala Vilijama Šekspira rekavši da je ‘svet pozornica u kojoj svako igra svoju ulogu’, a njoj je, kako je navela, pripala uloga da bude deo Pokrajinske vlade koja oblast kulture i stvaralaštvo doživljava kao vrhunac ljudske kreativnosti.

“Srpsko narodno pozorište je najvažnija pozorišna institucija na ovim prostorima i ja verujem da to prepoznaju ne samo naša publika, naši saradnici, već i oni koji određuju statuse i finansije za jednu ovakvu instituciju. I ovaj rođendan i Dan SNP-a je prilika da se podsetimo kako na istoriju i dugu tradiciju ovog pozorišta, tako i na nove uspehe SNP-a po svim planovima, pre svega kada je u pitanju međunarodna saradnja i učešće SNP-a na velikim međunarodnim festivalima”, kazao je Zoran Đerić, upravnik SNP-a.

Đerić napominje da je njihov dramski i operski program ostaje zapažen na bilo kojim gostovanjima, što im stvara podstrek za dalji rad.

Na Svečanoj akademiji dodeljena su i priznanja – tri zlatne medalje „Jovan Đorđević“, dr Zoranu T. Jovanoviću, Radoju Čupiću i Željki Milanović i dve srebrne medalje „Jovan Đorđević“ koje su pripale Narodnom pozorištu Priština – sa sedištem u Gračanici, koju je preuzeo direktor tog pozorišta Predrag Radonjić, kao i Stanoju Žeravici.

“Kada dobijete nagradu u svojoj kući, onda je to veliko priznanje i zaista sam ponosan i srećan zbog ovog, mislim da je to neki rezultat moje celokupne karijere, eto četiri godine pred penziju mogu da budem zadovoljan i da uživam u onome što se dogodilo prethodnih godina”, rekao je Čupić.

Nekada je važilo pravilo u svetu pozorišta da je novosadska publika bila najzahtevnija. Međutim, da li je tako i danas? Pitali smo naše sugrađane da li posećuju novosadska pozorišta i koliko to često čine.

Pored Svečane akdemije, u foajeu scene “Pera Dobrinović” povodom 158. rođendana SNP-a, otvorena je i izložba pod nazivom “Izbrisano pamćenje: vizuelne rekonstrukcija nestalog arhitektonskog nasleđa Novog Sada”.

Program svečanosti je zaokružen večernjim izvođenjem predstave Na Drini ćuprija, po motivima dela Ive Andrića, u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića, na sceni „Pera Dobrinović“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.