158. rođendan SNP-a

VIDEO K9: Najstariji profesionalni srpski teatar, Srpsko narodno pozorište, danas slavi svoj 158. rođendan. Na Svečanoj akademiji povodom Dana pozorišta, u ovoj kući dodeljena su brojna priznanja zaslužnim umetnicima.

0
265

Na današnji dan pre 158. godina Novosađani su, na poziv najuglednijih intelektualaca tog doba, počeli da skupljaju novčane priloge kako bi pomogli rad pozorišta koje je osnovano u Austrougarskoj sa ciljem da promoviše srpsku istoriju i kulturu.

Vek i po trajanja jednog teatra nije mala stvar, pogotovo održati se u ovim vremenima, kada nam kultura i umetnost nikada nisu više pristupnije, a opet ni manje prisutnije nego danas.

“Već i sama brojka od 158 dovoljna je za poštovanje. Ukoliko se prisetimo ne tako malog broja velikih imena, velikih umetnika koji su upravo zaslužni, a više od vek i po postojanja našeg najstarijeg nacionalnog teatra onda svakako i ta reč poštovanje samam po sebi prerasta u reč strahopoštovanje”, istakla je Dragana Milošević, pokrajinska sekretarka za kulturu.

Milošević je citirala Vilijama Šekspira rekavši da je ‘svet pozornica u kojoj svako igra svoju ulogu’, a njoj je, kako je navela, pripala uloga da bude deo Pokrajinske vlade koja oblast kulture i stvaralaštvo doživljava kao vrhunac ljudske kreativnosti.

“Srpsko narodno pozorište je najvažnija pozorišna institucija na ovim prostorima i ja verujem da to prepoznaju ne samo naša publika, naši saradnici, već i oni koji određuju statuse i finansije za jednu ovakvu instituciju. I ovaj rođendan i Dan SNP-a je prilika da se podsetimo kako na istoriju i dugu tradiciju ovog pozorišta, tako i na nove uspehe SNP-a po svim planovima, pre svega kada je u pitanju međunarodna saradnja i učešće SNP-a na velikim međunarodnim festivalima”, kazao je Zoran Đerić, upravnik SNP-a.

Đerić napominje da je njihov dramski i operski program ostaje zapažen na bilo kojim gostovanjima, što im stvara podstrek za dalji rad.

Na Svečanoj akademiji dodeljena su i priznanja – tri zlatne medalje „Jovan Đorđević“, dr Zoranu T. Jovanoviću, Radoju Čupiću i Željki Milanović i dve srebrne medalje „Jovan Đorđević“ koje su pripale Narodnom pozorištu Priština – sa sedištem u Gračanici, koju je preuzeo direktor tog pozorišta Predrag Radonjić, kao i Stanoju Žeravici.

“Kada dobijete nagradu u svojoj kući, onda je to veliko priznanje i zaista sam ponosan i srećan zbog ovog, mislim da je to neki rezultat moje celokupne karijere, eto četiri godine pred penziju mogu da budem zadovoljan i da uživam u onome što se dogodilo prethodnih godina”, rekao je Čupić.

Nekada je važilo pravilo u svetu pozorišta da je novosadska publika bila najzahtevnija. Međutim, da li je tako i danas? Pitali smo naše sugrađane da li posećuju novosadska pozorišta i koliko to često čine.

Pored Svečane akdemije, u foajeu scene “Pera Dobrinović” povodom 158. rođendana SNP-a, otvorena je i izložba pod nazivom “Izbrisano pamćenje: vizuelne rekonstrukcija nestalog arhitektonskog nasleđa Novog Sada”.

Program svečanosti je zaokružen večernjim izvođenjem predstave Na Drini ćuprija, po motivima dela Ive Andrića, u režiji i adaptaciji Kokana Mladenovića, na sceni „Pera Dobrinović“.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.