15 miliona dinara za poljoprivrednike

VIDEO K9: Grad Novi Sad opredelio je više od 15 miliona dinara pomoći poljoprivrednicima u Novom Sadu i to kroz mere kreditne podrške, ruralnog razvoja i posebnih podsticaja, a kroz Program podrške za sprovođenje poloprivredne politike i politike ruralnog razvoja koji je usvojen na poslednjoj sednici Skupštine grada.

0
277

Cilj donetih mera u okviru Programa jeste razvoj i unapređenje poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja na teritorji grada, povećanje produktivnosti gazdinstava, smanjenje proizvodnih troškova i poboljšanje konkurentnosti porodičnih poljoprivrednih gazdinstava.

Iz budžeta grada izdvojeno je dva miliona dinara za sufinansiranje kamata za poljoprivredne kredite za nabavku obrtnih sredstava, opreme i mehanizacije u poljoprivredi u iznosu od 8% od ukupne kamate kratkoročnih kredita u trajanju od 12 ili 18 meseci. Pravo učešća imaju fizička lica sa prebivalištem u Novom Sadu koja imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo upisano u Registar u statusu aktivnog gazdinstva na teritoriji grada.

Šteta na poljoprivrednim usevima redovan je pratilac poljoprivredne proizvodnje, posebno zbog vremenskih nepogoda, te je pod tim obrazloženjem grad opredelio 800.000 dinara za osiguravanje useva, plodova, višegodišnih zasada, rasadnika i životinja. Pravo učešća imaju poljoprivredni proizvođači višegodišnjih zasada koji su započeli proces proizvodnje 2013, 2014 i 2015. godine, kao i oni koji su zainteresovani da započnu kontrolisanu proizvodnju, a uslov je posedovanje registrovanog poljoprivrednog gazdinstva. Kako je precizirano Programom, grad će sufinasnirati u iznosu od 60% vrednosti premije osiguranja bez poreza.

200.000 dinara grad je opredelio u svrhu nabavku opreme za zaštitu bilja za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju na otvorenom polju. Pravo učešća imaju registrovani proljoprivredni proizvođači, a grad će ovu aktivnsot po proizvođaču finansirati u maksimalnom iznosu do 100 % učešća po priloženom računu.

U Programu se navodi da grad već 15 godina podržava organsku proizvodnju kao vid poljoprivrede koji može doprineti razvoju ruralnih područja, te je stoga grad u ovoj godini opredelio sredstva za sadni i semenski materijal, kontrolu i sertifikaciju i druge investicije koje se odnose na organsku proizvodnju u iznosu od dva miliona dinara. Pravo učešća imaju proizvođači organske hrane koji su registrovani u periodu od 2011 do 2015. godine, ako i oni koji tek planiraju da započnu ovakav vid proizvodnje. Grad će proizvođače koji nabavljaju sadni i semenski materijal, kao i one koji traže sredstva za sertifikaciju finasirati u punom iznosu računa, dok će druge investicije sa ove pozicije polovično finasnirati.

Skoro sedam i po miliona dinara opredeljeno je za podršku nezaposlenim mladim ljudima u ruralnim područjima koji žele da započnu organsku proizvodnju, a kako je precizirano, grad će sve što se odnosi na nabavku opreme, kontrolu i sertifikaciju, semenski i sadni materijal, edukaciju i mentorstvo finasirati u potpunosti.

Grad će u ovoj godini sa dva miliona dinara pomoći poljoprivrednim proiozvođačima da zaštite geografsko poreklo proizvoda sa teritorije grada, a za ovu meru mogu da konkurišu i pravna i fizička lica. Očuvanje ovakvih proizvoda je od nacionalnog interesa, kažu u gradu, te zato Program i predviđa stoprocentnu podršku proizvođačima koji budu konkurisali po ovom osnovu.

Održivi razvoj poljoprivrede podrazumeva i sve veću upotrebu novih tehnologija i usvajanje znanja, te je grad opredelio i sredstva u iznosu od 1.250.000 dinara za učešće na sajmovima, izložbama, manifestacijama i studijskim putovanjima za proizvođače organske hrane i kontrolisane poljoprivredne proizvodnje, kao i za ovlašćene korisnike oznake geografskog porekla.

Više infomracija o ovim konkursima biće objavljeno na sajtu grada www.novisad.rs u odeljku konkursi, a kako se navodi u programu, za ove mere nije potrebno da korisnici prave biznis plan, dok će se sredstva deliti po prispeću prijava do utroška svih sredstava.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.