15 miliona dinara za kulturu i umetnost manjina

VIDEO K9: U Novom Sadu su danas uručeni ugovori za projekte od značaja za kulturu i umetnost nacionalnih manjina za koje je Pokrajina u ovoj godini opredelila ukupno 15 miliona dinara.

0
78

Korisnicima koji su dobili sredstva na konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata od značaja za kulturu i umetnost nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica u AP Vojvodini u 2022. godini, uručeni su danas ugovori u prostoru Arhiva Vojvodine.

Reč je o 194 projekta za koje je izdvojeno 15 miliona dinara, što predstavlja znatno povećanje u odnosu na prošlu godinu, kada je na toj poziciji bilo 8,6 miliona dinara.

Ovim konkursom, kako je rečeno, opredeljena su sredstva za tri značajana segmenta.

Prvi se odnosi na oblast savremenog umetničkog stvaralaštva i obuhvata književno, scensko, muzičko, muzičko-scensko, likovno primenjeno i multimedijalno stvaralaštvo, kao i programe gostovanja u zemlji i inostranstvu i nagrade za značajna ostvarenja u umetnosti.

Drugi segment, prema rečima podsekretara Pokrajinskog sekretarijata za kulturu Stanislava Radulovića, odnosi se na projekte sa ciljem zaštite, negovanja, prezentacije nematerijalnog kulturnog nasleđa: izvornog narodnog plesa, izvorne narodne pesme i muzike, narodnih običaja i verovanja, kao i na podršku očuvanju starih zanata.

Treći segment, rekao je Radulović, jeste podrška projektima u oblasti izdavačke delatnosti na jezicima nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica za do sada neobjavljena izdanja knjiga i časopisa iz književnosti, umetnosti, društvenih i humanističkih nauka, kao i publikacija.

Radulović je naglasio da se kontinuirana podrška daje i finansiranju zavoda za kulturu nacionalnih manjina i za tu namenu su povećana sredstva sa 312 na 390 miliona dinara.

Ugovori su ovom prilikom uručeni, između ostalih, predstavnicima KUD-a „Petefi Šandor“ iz Budisave, KUD  „Jokai Imre“ iz Novog Bečeja, Udruženju prosvetnih radnika Mađara u Vojvodini sa sedištem u Novom Sadu, Fondaciji za očuvanje naselja Torda iz Torde, Slovačkom vojvođanskom pozorištu iz Bačkog Petrovca, Udruženju bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“ iz Subotice, Udruženju velikog festivala folklora Rumuna iz Uzdina, NIU „Hrvatska riječ“ iz Subotice, NIU „Libertatea“ iz Pančeva, NIU „Ruske slovo“iz Novog Sada, NIU „Ridne slovo“ iz Kule, Makedonskom informativnom izdavačkom centru iz Pančeva i drugim korisnicima.  

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.