15. januar – dan bliskosti dva naroda

VIDEO K9: U ponedeljak 15. januara u Beogradu će biti održana svečana akademija srpsko-ruskog bratstva. O ovom dešavanju i simbolici datuma na koji će svečana akademija biti održana, govore supružnici Panfilov u emisiji Otvoreni ekran.

0
450

Inicijativa za održavanje svečane akademije u Beogradu je prirodna, rekla je profesorka Sanja Panfilov, jer je teško pronaći dva naroda koja su toliko udaljena, a istovremeno, prema njenim rečima, tako bliska.

“Bliski rečju, jer govorimo slovenskim jezikom, bliski pismom, verom, u mnogim istorijskim momentima bili smo i bliski sudbinom i u jednom istorijskom trenutku koji je za Srbiju bio izuzetno težak, da ne kažem da je pretilo da Srbija više i ne postoji, da nestanemo, to je bio period I svetskog rata, Rusija je tada najvećim delom pokazala svoju bratsku ljubav prema Srbiji”, rekla je prof. Sanja Panfilov, profesorka književnosti.

Što se tiče simbolike datuma koji će biti obeležen u ponedeljak u Ruskom domu, 15. januar 1916. godine obeležen je iskrcavanjem prvih srpskih vojnika na Krf, nakon golgote prelaska preko Albanije, podsetila je profesorka Panfilov.

“Poznato je, to je istorijska činjenica, da su Srbi, došavši na obalu Jadranskog mora, nisu pronašli ništa i nikoga. Njih nisu čekali brodovi, nije ih čekala pomoć. Jedina mogućnost je bila i nju je car Nikolaj II Romanov iskoristio, da saveznike malo pritisne. I on je to i uradio svojim depešama u kojima je saveznicima vrlo oštro zapretio, da ukoliko se srpskoj vojsci i narodu ne pomogne, on će sklopiti separatni mir sa Nemcima”, navela je Panfilov.

Osim toga, napomenula je ona, i Srpska i Ruska pravoslavna 15. januara obeležavaju Svetog Serafima Sarovskog, koji poštuju vernici u obe zemlje.

Ulaz na svečanu akademiju je besplatan, ali su zbog ograničenog broja mesta obavezne pozivnice koje se mogu podići na biletarnici Ruskog doma u Ulici kraljice Natalije 33.

Počasni gosti večeri biće šestočlana delegacija iz Rusije.

“Istoriografija nije ono što se desilo, nego što je o tome zabeleženo. Nikada nije bilo zabeleženo, bratime se ljudi, bratime se gradovi, ali još nikada nije zabeleženo da su se dva naroda pobratimila i to je sad prvi puta”, rekao je prof. dr med. Dimitrije Panfilov.

Svečana akademija, koja se ovim povodom održava godinama unazad, ujedno je i poziv nadležnom ministarstvu da razmori njihovu inicijativu da taj jedan dan u godini proglasi danom srpsko-ruskog bratstva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.