15 godina od ubistva Zorana Đinđića

VIDEO K9: Petnaestogodišnjica od ubistva Zorana Đinđića, premijera Srbije i lidera Demokratske stranke, obeležena je polaganjem venaca i cveća na njegov grob, kao i u dvorištu vlade na mestu pogibije. U Novom Sadu table sa imnom ulice Zorana Đinđića isprskane crvenom bojom.

0
302

Vence i cveće na Đinđićev grob u Aleji zaslužnih građana položili su porodica i rukovodstvo DS-a, zajedno sa članovima, prijateljima i poštovaocima Zorana Đinđića.

Na spomen-ploču premijeru Srbije ubijenom na današnji dan pre 15 godina, venac od cveća u bojama srpske zastave položila je predsednica vlade Ana Brnabić u prisustvu članova Vlade Srbije, koji su potom minutom ćutanja odali počast ubijenom premijeru.

Zoran Đinđić je bio prvi premijer Srbije nakon pada režima Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije. Za vreme njegovog mandata pokrenut je proces demokratizacije društva i korenitih ekonomskih i socijalnih reformi.

Ubijen je 12. marta 2003. godine u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a za njegovo ubistvo na 40 godina zatvora osuđen je oficir Jedinice za specijalne operacije Resora državne bezbednosti Zvezdan Jovanović. Na istu kaznu za organizovanje ubistva osuđen je i komandant JSO Milorad Ulemek Legija.

Politička pozadina ubistva Đinđića nikada nije otkrivena.

Ulica u Novom Sadu kod Filozofskog fakulteta, u kojoj je godinama bio predavač, nazvana je po Zoranu Đinđiću nekoliko godina nakon njegove tragične smrti. Sve tri table sa imenom ove ulice jutros su osvanule isprskane crvenom bojom, prenosi portal 021.

Poslednji put table sa imenom Zorana Đinđića u Novom Sadu su se našle na meti vandala u septembra 2012. godine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.