15. ciklus “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini”

VIDEO K9: Petnaest godina realizacije programa "Za čistije i zelenije škole u Vojvodini" obeleženo je danas u Kongresnom centru Novosadskog sajma konferencijom u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

0
72

Tokom deceniju i po programa “Za čistije i zelenije škole u Vojvodini” u njegovu realizaciju uključeno je preko 600 vaspitno-obrazovnih ustanova, a oko 14.000 dece steklo je znanje o selekciji otpada, pošumljavanju, ozelenjavanju, klimatskim promenama, upravljanju komunalnim i drugim vrstama otpada, o tome šta znači zdrava životna sredina.

„Ove godine je i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dalo smernice školama na koji način mogu u svoje programe i redovan rad da uključe i neke do sada neprimenjene aktivnosti. Mi smo se zbog toga obratili vaspitno-obrazovnim ustanovama sa teritorije AP Vojvodine i preporučili da u svoj postojeći program rada uvrste i učešće u našim aktivnostima“, objasnila je Tabak.

Najveća korist su, kako je rečeno, prihvatanje u ranom uzrastu edukacije i sistema vrednosti u pogledu zaštite životne sredine,  a programom „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ značaj zaštite životne sredine deci se približava na zanimljiv i zabavan način kroz igru i različite radove. Inicijatori ovog programa istakli su istrajnost prosvetnih radnika u radu sa đacima tokom proteklih 15 godina.

Kao nedostatak uočena je nezvanična uključenost jedinica lokalne samouprave, navela je Tabak i dodala da ove godine nastoje da ozvaniče saradnju kako bi se opštine i gradovi obavezali da pomažu vrtićima, osnovnim i srednjim školama u zaštiti prirode.

Cilj programa je, prema rečima resorni pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanje Ercega, podizanje svesti i lična odgovornost za brigu o životnoj sredini u vojvođanskim vaspitno-obrazovnim ustanovama i lokalnim zajednicama, a ulaganja u zaštitu životne sredine u okviru ovog projekta mere se znanjem koje je preneto učenicima.

Partneri u programu „Za čistije i zelenije škole u Vojvodini“ su Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice, Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine, JP „Vojvodina šumeˮ, Pokret gorana Vojvodine, predstavnici lokalnih samouprava i vaspitno-obrazovnih ustanova sa teritorije AP Vojvodine.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.