1,4 milijardi dinara za opštine u Vojvodini

VIDEO K9: Više od milijardu i četiri stotine hiljada dinara Pokrajinska vlada opredelila je za ulaganje u lokalne samouprave. Na poslednjem konkursu Uprave za kapitalna ulaganja sredstva je dobilo 39 opština i gradova i 11 institucija za realizaciju 68 projekata. Sredstva po ovom konkursu dobio je i Novi Sad.

0
550

Uprava za kapitalna ulaganja AP Vojvodine je tokom januara sprovela sedam konkursa, i to za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblastima lokalnog i regionalnog ekonomskog razvoja, kulture, predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja, razvoja sporta, saobraćajne infrastrukture, vodosnabdevanja i zaštite voda i zdravstvene zaštite.

Novi Sad je jedna od 39 lokalnih samouprava koja je dobila sredstva po ovim konkursima.

“Dogovorili smo se sa Ministarstvom zdravlja, gradom Novim Sadom i sa međunarodnim fondovima da ćemo tokom ove godine godine početi izgradnju dva nova bloka KCV u NS. Ta procedura je u toku i, kao što ste čuli iz najave predsednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, očekujemo da već u prvoj polovini ove godine počnemo realizaciju tog važnog projakta”, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Takođe, planirana su i sredstva za izgradnju nove zgrade Radio televizije Vojvodine.

“Na kraju smo procedure za izbor najboljeng ponuđača za rušenje porušene zgrade RTV u napadu 1999. i, ako ne bude velikih problema, već u martu ili aprilu krećemo i sa tim poslom”, izjavio je Mirović.

Što se tiče grada Novog Sada, on je dobio sredstva za sufinasiranje radova na uređenju putne infrastrukture i izgradnju zgrade Hitne pomoći. Reč je o ugovoru o sufinansiranju u oblasti putne infrastrukture za šta je Pokrajina obezbedila 103 miliona dinara, a isto toliko i Grad Novi Sad.

“Sredstva se odnose na rekonstrukciju Miletićeve ulice, od ugla sa Grčkoškolskom, pa do raskrsnice sa Ulicom Jovana Subotića, potom na rekonstrukciju Partizanske ulice, kao i kolovoza na bentu na Kamenjaru. Grad je takođe dobio sredstva u iznosu od 204 miliona dinara za izgradnju zgrade Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, s tim da je finansijski udeo Grada nešto viši od te sume”, saopštio je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

On je takođe naglasio da je u procesu zajednička realizacija projekta rekonstrukcije univerzitetskog kampusa i da sve aktivnosti predviđene Protokolom o saradnji grada i pokrajine nesmetano teku.

Sredstva na ovom konkursu dobila je i opština Sremski Karlovci za završetak izgradnje kanalizacione mreže u centru naselja.

“Ustvari, to je sabirna mreža u kojoj se slivaju otpadne vode iz ostalih delova Karlovaca i dolaze do crpne stanice. Rešavanjem ovog problema u Karlovcima će se rešiti se mnogi problemi oko odvodnjavanja za vreme velikih kiša i slivanja u centar. Nadamo se da će ovaj projekat mnogo pomoći građainima Karlovaca i razvoju Sremskih Karlovaca, s obzirom da smo mi turističko mesto”, navela je Mirjana Šolaja, načelnica Opštinske uprave Sremski Karlovci. 

Kako je navedeno prilikom dodele, sredstva su dodeljena po više osnova.

Za realizaciju projekata koji će doprineti poboljšanju poslovne i investicione klime u Kikindi, Šidu, Baču, Kanjiži, Bačkom Petrovcu, Inđiji, Irigu, Subotici, Bačkoj Palanci u Beloj Crkvi izdvojeno je 250 miliona dinara; za realizaciju projekata koji doprinose razvoju, očuvanju, unapređenju i zaštiti kulturnih i nacionalnih posebnosti lokalne sredine, Kanjiža, Senta, Šid, Plandište i Novi Kneževac dobiće 46,8 miliona dinara, dok će unapređenju sporta u Malom Iđošu, Beočinu, Titelu, Plandištu, Žablju, Srbobranu, Apatinu i Temerinu biti usmereno ukupno 70 miliona dinara. Za poboljšanje uslova rada ustanova predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja i vaspitanja 50 miliona biće usmereno za projekte u Vrbasu, Beočinu, Baču, Opovu, Vršcu, Sečnju i Irigu; za vodosnabdevanje i zaštitu voda Vršcu, Zrenjaninu, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Apatinu, Bačkoj Topoli, Vrbasu, Kovačici, Kuli, Opovu, Odžacima, Pećincima i Sremskim Karlovcima dodeljeno je 350 miliona. Projektima u oblasti saobraćajne infrastrukture u Novom Bečeju, Novom Sadu, Malom Iđošu, Odžacima, Pećincima, Bečeju, Sremskoj Mitrovici dodeljeno je 350 miliona, a u oblasti zdravstvene zaštite 237,6 miliona dodeljeno je ulaganjima u projekte u Novom Sadu, Bačkoj Topoli, Bačkom Petrovcu, Opovu, Srbobranu, Temerinu i Čoki. Za finansiranje i sufinansiranje nabavke medicinske opreme, 50 miliona dinara dobilo je 11 zdravstvenih institucija u Pokrajini.

Prema rečima Nedeljka Kovačevića, direktora Uprave za kapitalna ulaganja, sredstva su opredeljena dobrim projektima čiji je cilj smanjenje jaza između razvijenih i nerazvijenih opština u Vojvodini. Kovačević je dodao i da je Uprava za kapitalna ulaganja pouzdani partner lokalnim samupravama i pozvao lokalne samouprave da buduće projekte pripremaju pažljivo, kako bi se Vojvodina ravnomerno razvijala i kako bi se podjednako ulagalo u sve oblasti.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.