128. godina od rođenja Miloša Crnjanskog

VIDEO K9: Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ prigodnim programom danas je obeležio 128 godina od rođenja našeg velikog pisca, novinara, profesora i diplomate čije ime nosi ova ustanova.

0
4

Multimedijalnim programom pod nazivom “Otkrij Crnjanskog!” Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“ danas je u Digitalnom omladinskom centru Gradske biblioteke u Novom Sadu obeležio dan rođenja ovog našeg velikog pisca.

U programu su učestvovale njegova kreatorka Nastasja Pisarev i mlada glumica Jovana Berić.

Krovna kulturna institucija koja nosi ime ovog velikog pisca i koja je posvećena čuvanju sećanja na njegov lik i delo jeste Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski“.

Miloš Crnjanski, koji je rođen 26. oktobra 1893. u Čongradu, a preminuo u Beogradu 30. novembra 1977, jedan je od najznačajnijih stvaralaca srpske literature 20. veka, a ubrajan je i među 100 najznamenitijih Srba. Istakao se kao pesnik, romanopisac, pripovedač, romansijer i publicista.

Bavio se i likovnom kritikom, a veoma značajna su i njegova putopisna dela.

Po zaveštanju osnivačice Zadužbine Miloša Crnjanskog, njegove supruge Vidosave, svake druge godine od 1981.

Nagrada Miloš Crnjanski dodeljuje se domaćem piscu za najbolju prvu knjigu iz svih oblasti u kojima se ogledao i sam Crnjanski – roman, pripovetka, poezija, drama, esej, putopis, memoaristika, sa osnovnim motivom da podstiče domaće književno stvaralaštvo.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.