123 godine od smrti kralja Milana

VIDEO K9: U manastiru Krušedol na Fruškoj gori juče su obeležene 123 godine od smrti kralja Milana Obrenovića.

0
26

Državna ceremonija povodom 123 godine od smrti kralja Milana Obrenovića, jednog od najznačajnijih vladara iz ove dinastije, održana je juče u manastiru Krušedol na Fruškoj gori.

Zaslugama kralja Milana Srbija Srbija je postala međunarodno priznata država, rekao je ovom prilokom državni sekretar u Ministarstvu za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dejan Antić.

On je istakao i ulogu kralja Milana u procesu reformisanja stare srpske vojske te odao priznanje njegovoj politici koja je malu Kneževinu Srbiju transformisala u respektabilan vojni i politički faktor na Balkanu i postavila temelje za nastavak borbe za nacionalno oslobođenje i ujedinjenje.

Milan Obrenović bio je prvi novovekovni kralj Srbije, koji je prvo kao knez vladao od 1868. do 1882. godine, a potom kao kralj još sedam godina, kada je abdicirao u korist sina Aleksandra. Preminuo je 11. februara 1901. u 47. godini života u Beču, a sahranjen u manastiru Krušedol pored kneginje Ljubice Obrenović.

Obeležavanje 123. godišnjice njegove smrti organizovao je Odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Srbije, a prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske, Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, opštine Irig kao i Udruženja građana koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.