12 lica uhapšeno zbog korupcije

VIDEO K9: Dvanaest osoba uhapšeno je u Novom Sadu zbog više koruptivnih krivičnih dela, saopšteno je iz MUP-a.

0
56

Novosadska policija uhapsila je 12 osoba zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više koruptivnih krivičnih dela, a po nalogu Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije, Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

Zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica uhapšeni su i zadržani četrdesetdevetogodišnji M. D. odgovorno lice privrednog društva „DSM Stil“ iz Sremske Mitrovice, četrdesetpetogodišnji D. S. osnivač preduzetničke radnje „In Projekt montaža“ iz Inđije, pedesetdvogodišnji Ž. V. iz Sremske Kamenice, odgovorno lice privrednog društva „Braća Vojinović“, četrdesetdevetogodišnji D. I. iz Hrtkovaca, odgovorno lice preduzetničke radnje „Art color D&V“,  pedesettrogodišnji A. M. iz Rume, odgovorno lice „MediaKomerc“ DOO Voganj, četrdesetpetogodišnji Kragujevčanin I. V. pripadnik Vojske Srbije, kao i četrdesettrogodišnji Rumljanin I. V. pripadnik Vojske Srbije koji se tereti i za krivično delo zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom.

Takođe je uhapšeno i sprovedeno na saslušanje još petoro osumnjičenih lica, tridesetosmogodišnje ogovorno lice jedne gimnazije u Staroj Pazovi, četrdestetjednogodišnje odgovorno lice jedne stručne škole u Pećincima, četrdesetšestogodišnje odgovorno lice jedne osnovne škole u Pećincima, tridesetpetogodišnje odgovorno lice jedne mesne zajednice na teritoriji Sremske Mitrovice i četrdesetčetvorogodišnje odgovorno lice jedne osnovne škole u Buđanovcima, zbog osnova sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Njih petoro se terete da su, od decembra 2021. do maja 2022. godine, u dogovoru sa I. V., u postupcima nabavki radova na tekućem održavanju, adaptaciji, sanaciji i rekonstrukciji delova objekata čija su oni odgovorna lica, protivpravno dali prednost, kao najpovoljnijem ponuđaču preduzeću „DSM STIL“ DOO SREMSKA MITROVICA, čije je odgovorno lice M. D. a koji je overavao fiktivne ponude i fakture koje je sačinjavao osumnjičeni I. V. po nalogu svog brata koji je, takođe, i angažovao radnike za izvođenje predmetnih radova, a koji nisu zaposleni u firmi „DSM STIL“ DOO SREMSKA MITROVICA, koja je iskorišćena za izvršenje krivičnog dela.

Osumnjičeni D. S. se tereti da je pečatom svoje preduzetničke radnje i svojim potpisom overavao obrasce predmeta i predračuna navedenih radova neverodostojne sadržine, koji su bili osnov za određivanje vrednosti nabavki radova i osnov za određivanje iznosa sredstava za koja su navedene škole konkurisale kod Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Kako se sumnja, novac uplaćen od strane navedenih pravnih lica prebacivan je sa računa „DSM STIL“ plaćanjem fiktivnih faktura izdatih od strane preduzeća „MEDIACOMERC 1991“ DOO VOGANj i „MEDIĆ 2019“ DOO VOGANj, čije je faktički odgovorno lice osumnjičeni A. M., „BRAĆA VOJNOVIĆ“ DOO SREMSKA KAMENICA čije odgovorno lice je osumnjičeni Ž. V. i „Art Color D & V“ čiji osnivač je osumnjičeni D. I.

Osumnjičenima M. D., D. S., D. I., A. M., I. V., Ž. V. i I. V. određeno je zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivične prijave biti privedeni nadležnom tužilaštvu, dok je petoro osumnjičenih odgovornih lica uhapšeno i odmah sprovedeno kod tužioca na saslušanje.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.