12. godišnjica požara u Laundžu

VIDEO K9: Povodom obeležavanja 12-godišnjice od tragičnog požara u novosadskom kafiću "Laundž" , članovi, porodice, prijatelji i predstavnici grada položili su cveće na spomen-ploču na zgradi u Zmaj Jovinoj ulici.

40

Porodice i prijatelji nastradalih u požaru u kafiću “Laundž” i predsednik gradskog parlamenta položili su cveće ispred spomen-ploče u Zmaj Jovinoj ulici 8, gde je 17. februara 2008. godine u požaru tragično nastradalo osmoro mladih ljudi.

Živote su izgubili Mirjana i Miloš Pekić, Milena Kolundžić, Branka Saković, Boris Bjekić, Dušica Kulaš, Marija Gavrančić i Vladan Dragović.

“12 godina, a nama je to kao da je bilo juče. Roditeljima, prijateljima, rodbini, svi smo mi tu. I bićemo tu i dalje, bićemo dok postojimo, bićemo da skrenemo pažnju da se ovo nikad više nikom ne desi. Ali, nažalost, dešava se. Danas je lep dan i umesto da smo svi u nekoj lepoj šetnji, na nekoj zabavi na državni praznik, mi odajemo poštu, odajemo tugu, iznosimo svoj bol za našom decom. Mi moramo to da iznesemo, nismo sami. Vidi se da ceo grad je tu, da su svi prijatelji tu i onda je  i nama nešto lakše”, izjavio je Stojan Saković, otac nastradale Branke Saković.

Iz požara u kafiću su, pre 12 godina, skokom kroz prozor uspeli da se spasu Maja Milikšić i Aleksandar Antić.

“Mislim da je to ključni faktor zašto sam ja ovde danas s vama, ja sam u stvari prvi video požar, vratio se nazad i pokušao da upozorim ljude, koji ga nisu videli iz gornje prostorije pa me nisu ni shvatali… Vide uspaničenog čoveka koji viče vatra ali je ne vide. Tu su malo izgubili vreme. Ja nisam ni znao za taj krovni prozor, njega je otvorila devojka koja je skočila pre mene, pa sam ja osetio vetar, pošto unutra nije moglo da se gleda od toplote i od dima, pa sam prateći taj vetar shvatio da je negde promaja, pa sam se tako i spasao, izvukao kroz prozor”, rekao je Aleksandar Antić, preživeli iz požara u Laundžu.

Današnji datum, kako je rečeno, pre svega je potresan za rodbinu nastradalih ali i predstavlja opomenu.

“Dvanaest godina posle strašnog događaja, kada je osmoro mladih ljudi izgubilo život, okupljamo se na ovom mestu pre svega da bi skrenuli pažnju onima koji donose odluke, koliko njihove odluke mogu da budu sa strašnim posledicima ukoliko ih donose na takav način da mogu ugroziti bezbednost građana ovog grada, ove države. Pre svega, u ime građana Novog Sada želim da se zahvalim roditeljima koji svake godine evociraju strašne uspomene, da bi skrenuli pažnju da se to više nikad ne desi u Novom Sadu i havla im na tome”, kazao je Zdravko Jelušić, predsednik Skupštine grada Novog Sada.

Požar u “Laundžu” jedan je od dva tragična požara u našem gradu poslednjih godina. Drugi se dogodio 1. aprila 2012, u diskoteci “Kontrast”, kada je poginulo šestoro mladih.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.