11,5 miliona dinara za amatere u kulturi

VIDEO K9: Predstavnicima kulturno-umetničkih društava i drugih udruženja koja su podržana na konkursu za finansiranje projekata i programa u oblasti zaštite i očuvanja tradicionalnog stvaralaštva Srba u AP Vojvodini i kulturnog nasleđa Srba u regionu u ovoj godini uručeni su ugovori finansijske podrške.

643

Reč je o 11,5 miliona dinara koji su za ovu vrstu podrške opredeljeni u okviru rebalansa pokrajinskog budzeta i koji bi, kako je naglasio pokrajinski sekretar za kulturu, trebalo da podstaknu oživljavanje zapostavljenog, a time i posustalog amaterizma.

Od tog iznosa 7,1 miliona namenjeno je projektima kulutrno-umetničkih društava i udruženja u AP Vojvodini, a 4,4 miliona amterskim društvima iz Vukovara.

„Kao neko ko je dugo godina i sam bio predsednik Saveza amaterskih društava Vojvodine, znam koliki je značaj amaterizma. Po procenama, amaterizmom u kulturi se samo u Vojvodini bavi između 150.000 i 200.000 ljudi koji su, nošeni najčistijim emocijama, čuvari tradicije i koji zaslužuju mnogo veću podršku od one koju sada imaju“, rekao je sekretar Štatkić.

Stoga je, prema njegovim rečima, današnje uručenje ugovora tek početak sveobuhvatne i kontinuirane pomoći razvoju amaterizma, kako u pokrajini, tako i u regionu, gde on, kao svojevrstan čuvar tradicije i identiteta Srba, ima još veći značaj.

To je potvrdio i Srđan Jeremić, predsednik Zajedničkog veća opština u Vukovaru, naglasivši da će ova pomoć nekim od kulturno-umetničkih društava iz tog dela Hrvatske bukvalno značiti opstanak.

„Reč je o društvima koja nisu dobila podršku iz hrvatskih fondova koji su za to namenjeni i ovo će im udahnuti novi život. U negovanju i čuvanju našeg identiteta ova podrška je veoma značajna, a posebno želim da zahvalim na izuzetnom razumevanju na koje naizlazimo u Pokrajinskom skretarijatu, razumevanju kakvog nije bilo nikada ranije. Mi to shvatamo i kao obavezu koju ćemo, budite uvereni, i ispuniti“, dodao je Jeremić.

Ispred novosadskog KUD „Svetozar Marković“ obratio se direktor Zoran Pavlović, rekavši da to društvo ove godine obeležava izuzetan jubilej – sedam decenija rada i čuvanja i promovisanja narodne tradicije.

Na konkursu za finansiranje projekata i programa u oblasti zaštite i očuvanja tradicionalnog stvaralaštva Srba u AP Vojvodini i kulturnog nasleđa Srba u regionu, ove godine su podržana kulturno umetnička društva i druga udruženja iz Vukovara, Novog Sada, Kovilja, Kanjiže, Kljajićeva, Ostojićeva, Padeja, Ruskog Sela, Temerina, Uljme i Inđije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.