115 godina Kola srpskih sestara

VIDEO K9: Povodom 115 godina postojanja i uspešnog rada Kola srpskih sestara, sutra će u Novom Sadu biti održan humanitarni koncert.

0
340

Kolo srpskih sestara osnovano je u Beogradu 1903. godine, kao žensko kulturno-prosvetno, patriotsko, vanstranačko i humanitarno društvo, a oblasne organizacije Kola osnivane su u brojnim područjima gde žive Srbi.

115 godina od osnivanja Kolo srpskih sestara u Novom Sadu obeležiće koncertom sutra od 18 časova u amfiteatru SPENS-a.

Jubilej Kola srpskih sestara na SPENS-u će, kako je istakla, svojim humanitarnim radom i koncertnim izvođenjem uveličati naši poznati i manje poznati izvođači.

“Nadam se da će publika uživati u izvođenju novosadskog Damskog hora, pevačke grupe Romantika, KUDA Brile iz Beočina sa prijateljima iz Begeča, trija Branislava Čovića sa prijateljima i naših eminentnih Đorđa Čavića, Nenada Nikolića, uz ptanju Miće Jankovića”, rekla je dr Tatjana Kurucin iz Kola srpskih sestara u Novom Sadu.

Ljudi dobre volje koji posete ovaj koncert i plate ulaznicu od 300 dinara, zapravo će donirati novac u humanitarne svrhe.

Na ideju Nadežde Petrović koja je početkom prošlog veka okupila viđenije Beograđane, mahom supruge javnih radnika, 1903. je održana Osnivačka skupština Kola srpskih sestara pred oko tri hiljade žena.

Rad ove humanitarne organizacije bio je zabranjen 1945. godine, a obnovljen 1990. pod principima stare organizacije Kola srpskih sestara. Kolo danas ima preko 20 odbora širom Srbije, a aktivno je i u dijaspori.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.