110 godina od rođenja Petra Lubarde

VIDEO K9: Petar Lubarda bio je umetnik velike energije koji je na platno prenosio ne samo svoja životna iskustva, vnego i vizionar jake dramatike koja se odražava na njegovim slikama. Ovo je jedan od utisaka učesnika naučnog skupa o tom velikanu naše umetnosti, održanog juče u Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

0
437

Različiti pristupi eminentnih stručnjaka iz Makedonije, Crne Gore i Srbije dali su na ovom naičnom skupu svoj doprinos sveobuhvatnijem sagledavanju života i dela Petra Lubarde, jedne od ključnih figura u razvoju modernističke koncepcije slike nacionalne istorije umetnosti.

“Želeli smo da ovu godinu, koja je posvećena Petru Lubardi da krunišemo jednim takvim događajem koji bi doneo nova saznanja o ovom umetniku. Naime, ove godine je veoma mnogo pisano i pričano o Petru Lubardi, ali je zanimljivo da ovih 12 učesnika koji su se prijavili na skup ipak donose nove stvari, što znači da nikad nije kraj istraživanjima i da, zapravo, ovakvi događaji donose mnogo novih saznanja, koja možda nisu epohalna, ali čine da naša istorija umetnosti napreduje i da se prepoznaju neki ljudi koji su značajni za razvoj kulture i istorije umetnosti kod nas”, rekla je dr Jasna Jovanov, upravnica Spomen-zbirke Pavla Beljanskog.

Jedno od takvih saznanja osvetlila su boravak Petra Lubarde u Indiji, o kojem se veoma malo znalo, a do kojih se došlo tokom rekonstrukcije porodične kuće umetnika otvorene za javnost 2014. godine, u kojoj je otkriven bogat likovni materijal, kao i arhivska građa o pojedinim segmentima Lubardinog stvaralaštva i života.

“Novom arhivom u Kući legata koja je zatečena u kući legata Petra Lubarde, a deo je porodične arhive porodice Lubarda, otkrivena su pisma koja je on slao supruzi Veri i fotografija na kojoj je on uslikan u Bombaju. Otkriveno je da je on imao dve izložbe u Nju Delhiju i Bombaju, da je dosta putovao kroz Indiju, da je bio pozvan od strane njihove komisije za kulturne veze sa inostranstvom, da je imao susret sa tadašnjim premijerom Nehruom i da je jako dobro prihvaćen od strane njihove kulturne javnosti kao velika zvezda iz Evrope”, rekla je Dina Pavić, iz Kuće legata u Beogradu.

 

Na skupu je bilo reči i o kulturnoj politici tadašnje Jugoslavije i na koji način su prestavljali umetnike na velikim međunarodnim dešavanjima.

 

 

Petar Lubarda je, naime, 1953. godine u selekciji tadašnjeg velikog Bijenala u Sao Paolu dobio veliku međunarodnu nagradu za sliku Fantastična zver.

Nakon više od 40 godina dva kolekcionara iz Beograda došla su u posed tog dela, koje je u martu ove godine prezentovano javnosti.

“E sad, povodom povratka te slike u zemlju, postavlja se pitanje svih mogućih okolnosti kako je Lubarda išao na Bijenale, kako je bio odabran, u kom kontekstu, kakva je, zapravo, kulturna politikatadašnje Jugoslavije organizovala te svoje nastupe na Venecijanskom bijenalu prethodne godine, onda u Sao Paolu, Tokiju, i tako dalje”, navodi dr Ješa Denegri iz Beograda.

I teme ostalih izlagača motivisane su umetnikovim boravcima i izložbama u Francuskoj, Italiji, Lubardinom inspiracijom bojama Mediterana, njegovim legatima u Beogradu, Skoplju i Kragujevcu, promenma u slikarskom rukopisu nakon II svetskog rata, preplitanjem lokalnog i univerzalnog, konstantno prisutnog u stvaralaštvu Petra Lubarde.

 

“O Lubardi mi je pričala gospođa Manja Radulović sa Cetinja, koja ga je lično znala, koja se družila s njim, i skoro da sam bio zapanjen kakva je to dinamika života bila kod njega”, rekao je pokrajinski sekretar za kulturu Miroslav Štatkić.

 

Naučni skup posvećen Petru Lubardi održan je u ambijentu izložbe Petar Lubarda 1907-1974-2017.

Oba događaja su deo zajedničkog projekta Spomen-zbirke Pavla Beljanskog i Kuće legata iz Beograda, upriličenog povodom obeležavanja 110 godina od rođenja umetnika.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.