101. godina Advokatske komore Vojvodine

VIDEO K9: Obeležavanje Dana advokature u Novom Sadu bila je prilika da se ukaže na puteve kojima savremena advokatura kod nas treba da se razvija, kažu u Advokatskoj komori Vojvodine.

0
226

Advokatska komora Vojvodine obeležila je u petak Dan advokature Svečanom akademijom u Skupštini Vojvodine s kojom ima dugogodišnju uspešnu saradnju. Ove godine slave 101. godinu moderne Advokatske komore Vojvodine. Naime, 1920. je osnovana Advokatska komora u Novom Sadu koja je pravni prethodnik sadašnje institucije.

Svečanosti su u petak prisustvovali i gosti iz Segedina, Budimpešte, kao i iz Rumunije i svih država regiona, naveo je Vladimir Beljanski, predsednik Advokatske komore Vojvodine. On je dodao da su ovakva okupljanja takođe dobre prilike da se ukaže na neke puteve kojima advokatura treba da se razvija i na to šta su očekivanja.

U Evropskoj uniji je advokatura usluga, rekao je Belajnski, a advokati kroz te usluge obavljaju pružanje pravne pomoći koja gubi taj karakter i postaje vrsta robe kojom se na tržištu trguje što je, smatra on, suprotno našoj tradiciji i što ne bi trebalo dozvoliti. Da bi se ta tradicija sačuvala, neophodno je unaprediti rad Advokatske komore Vojvodine.

Druga stvar je, kako je rekao, način organizacije advokatskih kancelarija i ići u pravcu formiranja velikih advokatskih kancelarija koje su ili specijalizovane za jednu oblast prava ili koje imaju stručanjake i specijaliste za razne oblasti prava, kao veća grupa advokata koji rade zajedno. U tom smislu će, kazao je Beljanski, Advokatska komora Vojvodine pomoći advokatima da se što bolje organizuju u formiranju modernih advokatskih kancelarija koje će odgovarati najboljim uslovima za zaštitu prava svojih klijenata.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.