100 godina Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije

VIDEO K9: Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije obeležilo je stogodišnjicu osnivanja ovog udruženja.

205

Odavanjem počasti saborcima kod spomenika palim borcima ratova devedesetih u Zemunu, počelo je obeležavanje stogodišnjice od osnivanja Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida.

Ratni invalidi, porodice palih boraca i ratni veterani ovog udruženja su potom, sa zastavama, prošetali zemunskim ulicama.

U okviru obeležavanja ovog značajnog jubileja uručene su plakete i zahvalnice istaknutim članovima i prijateljima udruženja koji su u proteklom periodu pomagali ratne invalide, među kojima je i TV Kanal 9, a sekretar zemunskog ogranka udruženja Zvonko Kriška podsetio je na istorijat te organzacije.

“Po završetku Velikog rata invalidi istog rata 28. oktobra 1919. godine osnivaju organizaciju Ratnih i mirnodopskih vojnih inbalida Srbije. Tadašnja adresa udruženja, koju je kralj dodelio invalidima rata Savski trg 9, je i dan-danas na toj adresi”, naveo je Kriška.

Centralna ceremonija obeležavanja veka od osnivanja Udruženja ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije održana je u Domu Vojske Srbije u Beogradu. Tom prilikom je predsednik udruženja Siniša Drašković, je prvom potpredsediku Vlade Srbije, Ivici Dačiću uručio svečanu plaketu, dok je u ime ministra za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja plaketu primio državni sekretar Nenad Nerić.

“Želim i da vam odam priznanje na tome što se upeli da se izborite na međunarodnom planu da teroristička OVK ne bude primljena u svetsku federaciju veterana, to je takođe jedan naš veliki uspeh na međunarodnom planu”, istakao je Dačić.

Ovo udruženje je uputilo i zvaničan zahtev Vladi Srbije, da se nacrt novog zakona o borcima, u čijem su pisanju i oni učestvovali, po hitnom postupku uputi u Skupštinsku proceduru.

“U periodu od 2017. do 2019. godine udruženje je aktivno učestvovalo u radnoj grupi za izradu nacrta boračkog zakona. Naši članovio istakli su se sa konstruktivnim predlozima tokom javne rasprave. Ranjavani smo kada smo branili Srbiju, ali nastavljamo da se borimo za Srbiju i za prava ratnih i mirnodopskih invalida”, rekao je Siniša Drašković, predsednik URMVIS.

Udruženje ratnih i mirnodopskih vojnih invalida Srbije 1995. godine je donelo odluku da članstvu mogu pristupiti i invalidi iz sukoba devedesetih godina kao i mirnodopski invalidi, koji su danas i njabrojniji u ovoj organizaciji koja broji oko 9.000 članova.

Duže od dvadeset godina udruženje izdaje i časopis Vojni Invalid, koji se štamapa u tiražu od 1.750 primeraka i čiji je 125 broj nedavno štampan.

2016. godine Ministarstvo odbrane republike Srbije odlikovalo ih je vojnom spomen medaljom za doprinos sistemu odbrane.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.