100 godina Slovačkih narodnih svečanosti

VIDEO K9: Slovačke narodne svečanosti promovisane su danas u Novom Sadu. Ova vek duga manifestacija počinje u petak u Bačkom Petrovcu.

104

Tradicionalna kulturna i turistička manifestacija, Slovačke narodne svečanosti, koja će ove godine biti održana jubilarni 100. put u Bačkom Petrovcu od 9. do 11. avgusta, promovisana je na Trgu slobode u našem gradu.

“Istorija srpskog i slovačkog naroda na području Vojvodine isprepletena je uzajamnim poštovanjem, a svečanosti sa vekovnom tradicijom su primer kako jedan narod, koji nije u svojoj matičnoj državi, poštuje državu u kojoj živi, ali i kako većinski narod uvažava nacionalne manjine”, istakao je tom prilikom predsednik Skupštine Novog Sada Zdravko Jelušić.

On je pozvao sugrađane da posete Bački Petrovac tokom trajanja manifestacije, na kojoj će biti organizovane brojne izložbe, koncerti, pozorišne predstave i kulturno-umetnički programi na kojima je na najbolji način predstavljen kulturni život Slovaka u Srbiji.

Prve Slovačke narodne svečanosti su održane u Bačkom Petrovcu 28. augusta 1919. godine, a njihovu organizaciju nekoliko godina unazad potpisuju Opština Bački Petrovac, Matica Slovačka i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.