100 godina prijateljstva

VIDEO K9: Protekli vikend u Bačkom Petrovcu je bio u znaku obeležavanja 100 godina od osnivanja Slovačkih nacionalnih svečanosti i osnivanja Gimnazije "Jan Kolar". Centralnoj manifestaciji prisustvovali su i premijer Slovačke Petar Pelegrini i ambasadorka Republike Slovačke u Srbiji, Dagmar Repčekova.

179

Nizom sadržaja u Bačkom Petrovcu, najvažnijem centru Slovačke nacionalne manjine u Vojvodini proslavljena je vek duga manifestacija Slovačke nacionalne svečanosti, kao i 100 godina od osnivanja slovačke gimnazije i štamparije.

Centralna svečanost pod nazivom “100 godina sa narodom, u narodu, za narod” održana je u petak u Slovačkom vojvođanskom pozorištu.

“Uveren sam da je predsednik vlade Slovačke gospodin Pelegrini mogao da vidi način na koji se međusobno prožimamo, kao i da se uveri kako Autonomna Pokrajina Vojvodina i cela Republika Srbija pomažu nacionalne institucije Slovaka u Vojvodini. Pre sto godina formirane su ne samo slovačke narodne svečanosti, formirane su i mnoge druge institucije, među kojima je i Slovačka gimnazija u Bačkom petrovcu. Mi smo ponosni na njihov rad, na kontinuitet”, rekao je Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

Mirović je podsetio da se odlukom Skupštine Vojvodine 9. avgust obeležava kao datum od posebnog značaja za slovačku nacionalnu zajednicu, a time i za AP Vojvodinu i Republiku Srbiju u celini, što je potvrda, kako je rekao, međusobnog uvažavanja i razumevanja.

Ustanovljeno je i pokrajinsko priznanje u oblasti ljudskih i manjinskih prava “Ljudevit Mičetek” koje će prvi put biti dodeljeno u decembru velikom borcu za prava, ne samo Slovaka, već i svih drugih naroda, Ljudevitu Mičeteku.

“Ja sam samo nekoliko podataka izneo koliko je velika, snažna veza između Srba i Slovaka kroz istoriju. Da je preko dve i po hiljade Srba školovano u Slovačkoj u 18. i 19. veku. Da su najveći srpski političari, intelektualci i književnici iz Vojvodine učili i školovali se u Slovačkoj, Dositej Obradović i Svetozar Miletić, Jovan Jovanović Zmaj”, naveo je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada.

Premijer Slovačke Petar Pelegrini najvio je da će Slovačka podržati izgradnju Slovačkog doma u Novom Sadu.

Govornici su se osvrnuli i na zajedničku istoriju, te istakli primere iz II svetskog rata, kada su Slovaci odbili da učestvuju u ubijanju đaka u Kragujevcu, borbu jugoslovenskih pilota protiv fašista u Slovačkoj i, u I svetskom ratu, odbranu Beograda u kojoj su veliku ulogu imali slovački piloti i generali. Cilj oba naroda je, kako je istaknuto, da se ovo vekovno prijateljstvo i sačuva.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.