100 evra ili vaučeri?

VIDEO K9: Jedna od ekonomske mere za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom koronavirusa je i direktna pomoć punoletnim građanima u iznosu od 100 evra. Da li će građani po okončanju vanrednog stanja dobiti obećani novac i potrošiti ga onako kako oni žele, saznaćemo sutra nakon sednice Vlade Srbije.

32

Ekonomske mere za smanjivanje negativnih efekata prouzrokovanih pandemijom koronavirusa su ukupne vrednosti 5,1 milijardu evra, odnosno polovinu godišnjeg budžeta i 11 odsto BDP.

Programa ekonomskih mera sadrži mere poreske politike, direktnu pomoć privatnom sektoru, mere za očuvanje likvidnosti i direktnu pomoć svim punoletnim građanima.

Najviše polemike među ekonomskim stručnjacima, ali i građanima Srbija unela je poslednja mera, odnosno direktna pomoć svim punoletnim građanima u iznosu od 100 evra za koju je izdvojeno 70 milijardi dinara.

Međutim, Unija poslodavaca Srbije predložila je da se svakom punoletnom građaninu, umesto 100 evra, daju vaučeri iste vrednosti kojima bi isključivo mogli da se plate domaći proizvodi, odnosno da se novac usmeri na srpsku proizvodnju.

Umesto toga, sindikati i ekonomisti predlažu da država otvori namenski račun na koji bi se sakupio novac od svih koji žele da ga se odreknu u korist humanosti, dok iz Centra potrošača Srbije napominju da je Vlada već usvojila meru o isplati 100 evra i da mnogi građani već računaju na taj novac

Ministarstvo finansija saopštilo je da je juče na sastanku Koordinacionog tima za implementaciju Programa ekonomskih mera, u potpunosti preciziran pravni okvir koji bi, kako se očekuje, trebalo da bude usvojen u petak na sednici Vlade Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.