100.000 evra za energetski efikasne objekte

Predstavnici 20 vojvođanskih lokalnih samouprava danas su dobili ugovore o dodeli sredstava za izradu analize energetske efikasnosti i potrebnih mera za 80 objekata, pre svega osnovnih škola i predškolskih ustanova.

0
163

80 objekata u Vojvodini, većinom škola i vrtića, biće energetski efikasniji nakon realizacije projekata za koje su predstavnicima 20 gradova i opština dodeljena sredstva za izradu analize energetske efikasnosti i neophodnih mera.

Projekat vredan 100.000 evra obezbeđuje Evropska banka za obnovu i razvoj na osnovu memoranduma o razumevanju potpisanom u julu ove godine sa Pokrajinskim sekretarijatom za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj.

“Reći ću nekoliko rečenica, pre svega da su sama energetska efikasnost i mere koje sprovodimo od primarnih i vodećih programa u pokrajinskom sekretarijatu. Zašto? Znamo svi za postulate i Evropske Unije i direktiva i projekcija da sa jedne strane, je projektovano da se do 2050. godine smanji potrošnja energenata za nekih 41 posto. Sa druge strane, svi znamo da su veliki izazovi pred nama kada je u pitanju zaštita životne sredine”, naveo je Nenad Grbić, pokrajinski sekretar za energetiku.

Važnost očuvanja energije i uspostavljanja njenog efikasnog korišćenja Grbić je ilustrovao podatkom da je broj stanovnika na Zemlji u poslednjem veku narastao za 3,7 puta, dok su potrebe za energentima porasle više 30 puta.

“Zahvaljujem se i predstavniku EBRD koji je sa nama odradio jedan pilot projekat u julu 2018. godine gde smo od opština Hopovo, Irig, Bač, Bela Crkva i Senta od nekih 27 projekata izabrali 9 za predškolske i školske ustanove i uradili jednu detaljnu analizu, jedan detaljni energetski pregled i to je bio pčetak naše saradnje koji je rezultirao današnjim aktivnostima”, kazao je Grbić.

U planu je i izrada Atlasa energetske efikasnosti javnih zgrada na teritoriji Vojvodine, jer je specifična potrošnja toplotne energije po metru kvadratnom kod nas izuzetno velika u odnosu na evropski prosek i iznosi oko 220 kilovat sati po metru kvadratnom, dok je prosek Evropske Unije između 120 i 130 kilovat sati po metru kvadratnom.

“Time će se postići nekoliko važnih ciljeva, pre svega, ušteda u korišćenju energije, ušteda po budžete republičkih, pokrajinskih i lokalnih samouprava, jer se računi za energetne plaćaju upravo iz tih budžeta. Dakle, upravo iz onih sredstava koja se prikupe, između ostalog i od građana. I to je veoma važan benefit svega ovoga, smanjenje troškova u funkcionisanju tih objekata. Sa druge strane, to ima svoju ekološku dimenziju, mnogo manje zagađenja naše okoline, ali sa treće strane, mnogo ugodniji boravak onih koji te objekte koriste”, istakao je Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade.

Bespovratna sredstva koja su dodeljena obuhvataju 43 obrazovne ustanove, 11 zgrada javne uprave, 11 zdravstvenih ustanova, pet objekata socijalne zaštite, pet objekata kulture, po dva banjska i sportska objekta, jednu autobusku stanicu i jednu policijsku stanicu.

Prema rečima Milićevića, ovo je početak sveobuhvatnog posla koji podrazumeva analizu stanja energetske efikasnosti svih 3 000 objekata u javnoj svojini u Vojvodini.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.